FORSVAR

Natos toprosentmål har blitt over tre milliarder kroner «billigere» for Norge

En nedjustering av BNP har gjort det rimeligere for Norge å nå Natos toprosentmål. Med siste anslag trengs det 5,2 milliarder kroner ekstra i revidert budsjett.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram trenger ikke bruke like mye penger som tidligere antatt på å nå Natos toprosentmål. Bildet er fra Bodø tidligere i år under forberedelse av F-16 til trening av ukrainske flygere.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram trenger ikke bruke like mye penger som tidligere antatt på å nå Natos toprosentmål. Bildet er fra Bodø tidligere i år under forberedelse av F-16 til trening av ukrainske flygere. Foto: Eirik Helland Urke
4. apr. 2024 - 07:11

14. mars kunngjorde regjeringen at de vil nå Natos mål om å bruke to prosent av bruttonasjonalbudsjettet (BNP) på Forsvaret allerede i år.

Planen er å øke bevilgningene til Forsvaret i revidert nasjonalbudsjett, men regjeringen har ikke ønsket å si hvor mye det vil koste.

– Det skal vi komme tilbake til når vi legger fram revidert i mai, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) da NTB spurte ham om dette tirsdag denne uken.

Kong Harald hilser på Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under en audiens på slottet. Hjemhentingen kongen fra Malaysia i februar telles som en del av Norges bidrag for å nå Natos toprosentmål.
Les også

Hjemhenting av kongen bidrar til at Norge når Nato-målet

Nye anslag

Nyheten om at toprosentmålet skal nås, kom tre dager etter at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la fram nye anslag for norsk økonomi i mars.

Det nye anslaget viser at BNP er blitt nedjustert, og at prislappen for å nå målet er blitt lavere.

Med de oppdaterte tallene, har andelen Norge bruker på Forsvaret allerede økt fra 1,84 prosent, som var anslaget i statsbudsjettet for i år, til 1,89 prosent, opplyser Forsvarsdepartementet til NTB.

Koster minst 5,3 milliarder

Et regnestykke NTB har laget, viser at Forsvaret med siste anslag for BNP, trenger cirka 5,3 milliarder kroner ekstra i revidert nasjonalbudsjett for å nå Nato-målet.

I statsbudsjettet for 2024 ble det nemlig lagt til grunn et bruttonasjonalprodukt på 5333 milliarder kroner og en forsvarsramme på 90,8 milliarder kroner.

Med korrigeringer i tråd med Nato-kravene, blant annet for merverdiavgift, ble totalsummen regjeringen har satt av til Forsvaret i år på 98,13 milliarder kroner, opplyser Forsvarsdepartementet.

Statsminister Jonas Gahr Støre med forsvarsminister Bjørn Arild Gram i bakgrunnen. Begge er til stede på møtet om langtidsplanen for Forsvaret. Bildet er fra februar år i forbindelse med stortingsmeldingen om Nansen-programmet for Ukraina.
Les også

Støre: – Skal nå Natos toprosentmål allerede i år

Lavere BNP

Med regjeringens nye anslag fra mars, ligger BNP an til å ende på 5169,6 milliarder kroner. Dermed trengs det 103,4 milliarder kroner til Forsvaret for å nå toprosentmålet, altså 5,26 milliarder kroner mer enn det som allerede er satt av i statsbudsjettet.

Da statsbudsjettet ble behandlet i Stortinget i desember, ville det ha kostet regjeringen 8,5 milliarder kroner ekstra å nå målet, med de anslagene som da forelå.

Fredag legger regjeringen fram den nye langtidsplanen for Forsvaret, der de har varslet et massiv opprusting av det norske forsvaret de neste årene.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier det vil komme et tosifret antall ekstra milliarder til Forsvaret i en ny forsvarsplan, som kommer rett etter påske.
Les også

Lover tosifret antall milliarder til Forsvaret

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.