T2

– Sjokkerende dårlige antenner i smarttelefoner

Og verre og verre blir det, viser dansk undersøkelse.

Dårlige antenner: Hverken Samsung Galaxy S III og iPhone 5 kommer godt ut i den danske testen av mobilantenner.
Dårlige antenner: Hverken Samsung Galaxy S III og iPhone 5 kommer godt ut i den danske testen av mobilantenner. Bilde: ORV
3. jan. 2013 - 16:32

En undersøkelse ved Institut for Elektroniske Systemer ved Aalborg Universitet viser at moderne smarttelefoner har antenner som ikke er mye tess.

De er så dårlige at de ikke en gang klarer de formelle kravene i GSM-standarden.

Dårlig på tale

Det er professor Gert Frølund Pedersen som har gjennomført undersøkelsen som viser hvor dårlig det står til.

Antennene har bare blitt dårligere og dårligere, og det er spesielt 2G-antennene som får gjennomgå av dansken. Ifølge standarden skal de kunne ta inn et signal på -102 dBm.

Det var det ingen av telefonene i testen som klarte, og utviklingen har gjort dem dårligere. En Samsung Galaxy S2 klarte -93,2 dBm, mens etterfølgeren S3 bare oppnådde -89,9 dBm.

I Apple-leiren sto det heller ikke bra til. iPhone 4s hadde en følsomhet på -93 dBm, mens nye iPhone 5 bare var på -88,8 dBm.

Les også: Dette blir årets viktigste teknologitrender

Bedre på 3G

Undersøkelsen viste at mens 2G var spesielt dårlig, så klarte telefonene seg litt bedre på de høyere frekvensene som benyttes i 3G-nettet.

Det er jo greit for folk som bruker telefonen i byer, men mindre hyggelig på bygda hvor 2G er viktig.

Prioriterer andre ting

Frølund Pedersen mener det er produsentenes prioritering av andre egenskaper i smartmobilene som er årsaken til misæren.

Skjermoppløsning, kamera og design står mye høyere på prioriteringslisten enn antennedesign, som ikke er så lett for brukeren å få øye på.

– Det er ikke umulig å kombinere god design med god utforming av antenner, men det krever litt mer innsats fra ingeniørene og kanskje litt dyrere komponenter for at det skal fungere godt, sier han til Teknisk Ukeblads søsterorgan i Danmark, Ingeniøren.

– Jeg var så sjokkert over resultatene at jeg fikk dem bekreftet med flere målinger. Telefonenes antenner blir dårligere og dårligere, sier professoren.

Frølund Pedersen tar også til orde for at antennedata blir en del av de data som produsentene må offentliggjøre. Det bør politikerne sørge for, slik at folk kan ta hensyn til det når de skal kjøpe nye telefon.

Les også:

Slik skiftet vi skjerm på Ipad-en

Dette bør du vite om Windows Phone 8

– Alle med Android-telefon trenger sikkerhetsprogramvare  

Skal klare 1000 ganger mer datatrafikk  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.