KARRIERE

Sivilingeniør-studentene får i snitt 1,67 jobbtilbud

Og det er til og med før de har fullført utdannelsen.

14. aug. 2012 - 10:34
Vis mer

Kjetil Strand Kihlgren er en av dem som hadde sin første arbeidsdag mandag.

– Ja, jeg sov i hvert fall litt, svarer Kjetil Strand Kihlgren på spørsmål om han i det hele tatt klarte i å få sove før sin første arbeidsdag som sivilingeniør.

Han smiler og tilføyer at det er veldig godt å være i gang med en ny hverdag.

Lett å finne seg jobb

Strand Kihlgren har etter fem år på Universitetet for Miljø- og Biovitenskap blitt sivilingeniør i vann- og miljøteknikk.

Et halvt år før han fullførte studiene sa han ja til fast jobb hos Multiconsult. Han er ikke den eneste som har fått jobbtilbud så tidlig.

Ifølge Teknologiportens arbeidsmarkedsundersøkelse for våren 2012 er markedet for nyutdannede ingeniører svært gunstig.

Studentene har i snitt fått 1,67 jobbtilbud hver, og 82 prosent av studentene har fast jobb å gå til ved fullført utdannelse.

Les også: Slik vil Aker Solutions kapre fremtidige ingeniører

500 000 kroner i grunnlønn

Grunnlønn første året for nyansatte sivilingeniører var våren 2012 på 476 000 kroner i gjennomsnitt for alle studieretninger.

I petroleumsbransjen fikk studenter grunnlønn på 500 000 kroner, som er den høyeste grunnlønna for nyutdannede ingeniører.

Den laveste grunnlønna, på 459 000 kroner,  gjaldt de som har gått produktutvikling og produksjon.

Les også:

Tjener én månedslønn på to døgn

Dataingeniørene er for dyre  

Kampen om nye studenter

– Vi har cirka 100 nyansatte som starter i august og mange har søkt selv, mens noen har vært med på sommerprosjekter eller skrevet masteroppgave for oss.  Vi har så smått begynt å tenke på hvilke avgangsstudenter til neste år som vil være interesserte i å jobbe hos oss. Kampen om studenter i 2013 er allerede i gang, sier seksjonsleder i Multiconsult, Sigmund Tøien.

Ifølge Teknologiportens undersøkelse, hvor 2211 studenter deltok, har 49,7 prosent av avgangsstudentene skrevet master- eller prosjektoppgave for en bedrift.

Av dem hadde bare 13,5 prosent ikke fått avtale om fast ansettelse.

Kaffestart

Den første arbeidsdagen starter rolig for Strand Kihlgren og Berit Bye Wilhelmsen. Etter en kort hilserunde med fadderne går turen til kaffemaskinen.

Ferske ingeniører forsyner seg urutinert nok med te i stedet for kaffe, mens seksjonsleder Sigmund Tøien opplyser om at den kaffemaskinen er en av to som lager spesielt god kaffe her på huset.

Lønningstreff

På informasjonsmøtet får de beskjed om å holde av enkelte helger til turer både til utlandet og på bedriftshytte.

– Allerede denne uken er det lønningstreff som jeg håper dere blir med på, sier Tøien.

Hverdagen i høst vil preges av mange kurs og opplæring i jobbsystemer og deltakelse i ulike prosjekter for å få innblikk i hva bedriften driver med.

To faddere per nyansatt

– Hver av dere får to faddere, en som har ansvar for det sosiale og en faglig fadder som er tilknyttet noen av de prosjektene dere kommer til å jobbe med, sier Tøien.

Teknologiportens undersøkelse viser at godt arbeidsmiljø er viktigst ved valg av jobb, mens lønn og frynsegoder ble rangert som minst viktig.

Prosjektene som de nye ingeniørene vil være knyttet til er flomsikring av E6 og prosjektering av ny riksvei 4 i samarbeid med Statens vegvesen.

Les også: Her kjemper de om noen av landets mest ettertraktede studieplasser

Viktig å være synlig

– Vi prøver å være synlige, akkurat som alle andre. Det gjelder alt fra bedriftspresentasjoner, gjesteforedrag på høyskoler og universiteter. Bare i løpet av høsten skal vi være to ganger på Universitet i Ås for å rekruttere nye studenter, sier Eivind Jamholt Bæra.

Han er leder for Must, Multiconsult for studentene, og jobber med rekruttering og oppfølging av ingeniørstudenter.

1000 søkere til sommerjobben

– Til sommerjobbene utlyst i år hadde vi rundt 1000 søkere til 50 sommerjobber. Det er stor pågang og mange interesserte, sier Jamholt Bæra.

Han sier at et av kriteriene for å lykkes med rekrutteringen er å tenke på hvem av de ansatte som blir med for å stå på stand og profilerer bedriften. Det er både tidligere studenter og fagpersoner og ledere som deltar.

Les også: Sweco fikk 1130 søknader

Mest mulig ut av sommerjobb

81,3 prosent av avgangsstudentene hadde relevant sommerjobb i 2011, viser tallene i Teknologiportens undersøkelse.

Fjerdeårsstudentene (58,6%) fikk mest mulig ut av sommerjobben, både faglig og sosialt. Flere mener at de fikk mer motivasjon til å studere.

Les også: Her plukkes de beste it-hodene

Godt i gang

– Jeg har allerede fått være med på sommerfesten før jeg startet i jobben. Det var veldig hyggelig, men utrolig mange navn å lære seg, sier Strand Kihlgren.

Kjetil Strand Kihlgren og Berit Bye Wilhelmsen har funnet fram til sine nye kontorplasser og har fått logget på PC-en. Nervøsiteten har endelig gitt seg, og fremover vil hverdagen preges av nye ting.

– Mange som starter her tror at det er veldig bratt læringskurve og mange arbeidsoppgaver med en gang, men vi er opptatt av å gi studentene tid til å lære seg bedriften og arbeidsmetodene. Ikke minst må de finne ut av om de vil fordype seg i et stort prosjekt eller jobbe med mange mindre prosjekter samtidig, sier seksjonsleder Tøien.

Les også:

– Norske studenter bør internasjonaliseres

Unge vil jobbe med fornybar energi

Fikk designe skip i sommerpraksis

Nå kan du starte ingeniørstudiet på Bali

Her er årets superstudier  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.