PROSJEKTER

Sent, men godt står viktig fylkesvei nå ferdig i Trøndelag

Det har vært en del fram og tilbake med Beitstadsundbrua, men resten av prosjektet har gått på skinner.

Totalt er det bygd 15 kilometer vei med en totalramme på 1,7 milliarder kroner.
Totalt er det bygd 15 kilometer vei med en totalramme på 1,7 milliarder kroner. Foto: Statens vegvesen
17. apr. 2020 - 08:12

Dette prosjektet startet i regi av Vegvesenet, men fylkeskommunen overtok det hele fra årsskiftet 2019/20.

Totalt er det bygd 15 kilometer veg med en total kostnadsramme på 1,7 milliarder kroner.

Fakta om: Fylkesvei 17/720 Dyrstad-Sprova-Malm

Omfang: Totalt 15 km ny veg, inkludert to tunneler (600 og 100 m. lange), Beitstadsundbrua på 580 m. og tre mindre bruer (40-50 m lange). Nesten 9 km er ny fylkesveg 17, og seks km er ny fylkesveg 720.

Vegbredde: 7,5-9 m

Total kostnadsramme: 1,7 mrd. kr.

Delkontraktene:

* Skanska har bygd 5 km ny fylkesvei 17 med tunneler for ca. 360 mill. kr.

* SRBG har bygd Beitstadsundbrua for ca. 280 mill. kr.

* Letnes har bygd nesten 6 km ny fylkevei 720 for ca. 100 mill. kr.

* Consto har bygd ca 2,5 km. for ca 100 mill. kr.

Startdato: Mars 2017

Ferdigstilling: Mars/april 2020

Litt historikk: Det tok litt lenger tid enn beregnet før bompengevedtaket i Stortinget var på plass, men i februar 2017 kom det. Arbeidene startet i begynnelsen av mars 2017, med en forberedende kontrakt på 25 millioner kroner som var tildelt den lokale entreprenøren Odd Einar Kne.

 

Les også

Ny driftskontrakt for fylkesveiene på søndre Sunnmøre

Best med fem kontrakter

– Vi endte opp med fem kontrakter under planleggingen. Vi vurderte også en stor kontrakt eller færre enn fem. Men etter en faglig vurdering og en markedsvurdering kom vi fram til at fem kontrakter ville være riktig, forteller Jo Bernt Brønstad. Han har vært Vegvesenets leder for prosjektet det aller meste av tiden, og er nå seksjonsleder for store veiprosjekter i Trøndelag fylkeskommune.

Kontraktene i prosjektet er på fra 25 til 360 millioner kroner netto.

Kjølig jobb: En viktig brikke i arbeidet med å lage fundament til fylkesvei 17 Beitstadsundbrua var undervannsentrepenøren Techno Dive fra Avaldsnes i Rogaland. <i>Foto:  Techno Dive</i>
Kjølig jobb: En viktig brikke i arbeidet med å lage fundament til fylkesvei 17 Beitstadsundbrua var undervannsentrepenøren Techno Dive fra Avaldsnes i Rogaland. Foto:  Techno Dive

Slik var det før: Fylkesveg 17 var svingete, og hadde lav standard og fartsgrenser på fra 40 til 70 km/t. Ny veg har tidsmessig standard, bedre kurvatur og fartsgrense på 80 km/t langs hele strekningen.

Fylkesvei 720 er rustet opp på samme vis, og gir betydelig kortere reisestrekning mellom Fosen og Steinkjer.

Les også

Nytt oppdrag: Fylket skal ruste opp veien og bygge bussfelt

Penger til overs

– Nå har vi bygd 15 kilometer med ny veg, og har fortsatt rundt 200 millioner til overs. Med denne besparelsen kan vi starte ganske raskt med å bygge vel fire kilometer ekstra i en forlengelse av fylkesvei 17 mot Steinkjer, sier Brønstad. Han håper på arbeidsstart før ferien.

Her gikk det trått: Beitstadsundbrua. <i>Foto:  Statens vegvesen</i>
Her gikk det trått: Beitstadsundbrua. Foto:  Statens vegvesen

– Vi mener vi har gjort unna det hele med kort byggetid. Selv med utsettelser for Beitstadsundbrua, så har det vært kort og effektiv byggetid. De store kontraktene har tatt 26 eller 27 måneder med byggetid. Det betyr at det er jobbet mellom 600.000 og 700.000 arbeidstimer, uten alvorlige hendelser og skader, sier han.

– Men Beitstadsundbrua har det ikke gått knirkefritt med?

– Nei, det har vært utfordrende med brua på mange vis. Det er i seg selv ei forholdsvis enkel bru, men det har vært en del sjøarbeid og grunnarbeid i tilnærmet to vintre. Dessuten ble det mye dykkearbeid med fokus på HMS, og entreprenøren hadde kanskje undervurdert omfanget der. I tillegg kommer sluttarbeidet med stålkonstruksjonene, som har gitt den største forsinkelsen, forteller Brønstad.

Det er også brua som har skapt diskusjon om utsettelse av trafikkåpningen. Konkursen i sveisefirmaet ga ikke så stor innvirkning på framdriften. Men de politiske diskusjonene i forkant skapte forsinkelser: Dels bompengediskusjonen, og dels diskusjonen om kinesiske SRBG virkelig skulle få oppdraget.

– Og da hadde det gått såpass tid at sluttfasen i arbeidet for entreprenøren måtte bevege seg inn i en ny vinter, sier han.

Les også

Fem firmaer vil bygge ny trafikkløsning i Kongens gate i Trondheim

Tre måneder etter skjema

Brua skulle vært ferdig før jul 2019, og er altså rundt tre måneder etter skjema.

Nesten alt arbeidet på selve vegstrekningene har derimot foregått som planlagt og som forberedt.

Her siste del av fylkesvei 720 inn mot Malm. <i>Foto:  Statens vegvesen</i>
Her siste del av fylkesvei 720 inn mot Malm. Foto:  Statens vegvesen

– Hva med for eksempel kvikkleire?

– Det finnes en del, og det har vært et vesentlig punkt i planfasen. Vi har beskrevet arbeidene og prosessene ganske nøye og brukt mye tid sammen med entreprenøren på det under planleggingen. Dermed har vi nok unngått en del håndtering under selve arbeidet, sier Brønstad.

 I mars ble prosjektet noe berørt av korona-situasjonen. Men når du leser dette er trafikken satt på, det skjer i løpet av mars. Da gjenstår fortsatt membran og asfaltdekke på Beitstadsundbrua, og dermed blir det foreløpig redusert fartsgrense på den. Membran og asfalt skal legges når været tillater det i april og mai.

– Det har vært et godt samarbeid med nåværende Steinkjer kommune og tidligere Verran kommune, samt andre berørte, sier Brønstad.

– Samarbeidet med entreprenørene har også vært bra. Det har vært mange møter for å holde dialogen gående. Situasjonen med SRBG og Beitstadsundbrua har vært krevende, og det har påvirket dialogen litt, sier han.

Ny fylkesvei 17 med Holmvikbogen til venstre. Byggetiden for prosjektet har vært kort, ifølge prosjektledelsen. <i>Foto:  Statens vegvesen</i>
Ny fylkesvei 17 med Holmvikbogen til venstre. Byggetiden for prosjektet har vært kort, ifølge prosjektledelsen. Foto:  Statens vegvesen

– Jeg vil gjerne presisere at vi har oppnådd nesten alle målene vi satte oss. Strategien med oppdeling av kontraktene var ment å gi stor deltagelse, riktige priser, og kontrakter for entreprenører i alle størrelser. Vi fikk stor deltagelse og gode priser på alle kontraktene. Og vi har oppnådd stor aktivitet lokalt og regionalt. Entreprenøren SRBG har hatt brukt nærmere 40 leverandører i sitt oppdrag, og kun to av dem er kinesiske. Nesten all aktivitet har dermed vært lokal, sier han.

Les også

Denne viktige tunnelen på Østlandet må stenge i tre uker til sommeren

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.