ENERGI

Semars forankringsløsning bytter ut kjetting med bøyer og tau – og kan spare store summer for flytende havvind

Flyterne skal dele på bøyer og ankere. Slik mener det norske teknologiselskapet de kan halvere kostnadene til forankring.

Ved å bruke fibertau og bøyer til forankring, og la hver flytende vindturbin dele anker og bøye med tre andre turbiner, kan løsningen til Semar kutte betydelige kostnader for havvindutbygging. Løsningen har fått navnet Honeymooring, etter sekskantmønsteret som dannes når turbinene deler anker. Flyterne som er valgt som eksempel på bildet er design fra Dr. Tech. Olav Olsen.
Ved å bruke fibertau og bøyer til forankring, og la hver flytende vindturbin dele anker og bøye med tre andre turbiner, kan løsningen til Semar kutte betydelige kostnader for havvindutbygging. Løsningen har fått navnet Honeymooring, etter sekskantmønsteret som dannes når turbinene deler anker. Flyterne som er valgt som eksempel på bildet er design fra Dr. Tech. Olav Olsen. Illustrasjon: Semar

Lysaker: Det norske selskapet Semar jobber med å utvikle en helt ny løsning for fortøyning av flytende havvind. I dag brukes stort sett enorme stålkjettinger, som kan veie flere hundre kilo per meter, og hver eneste mølle trenger flere hundre meter med kjetting. 

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.