KRAFT

Selger gjerne pumpekraft i Tyskland

Øyvind LieØyvind Lie
5. jan. 2012 - 07:12

Da energiminister Ola Borten Moe (Sp) besøkte turbinprodusenten Rainpower på Kjeller i Skedsmo kommune i Akershus i går, snakket selskapets konsernsjef Svein Ole Strømmen varmt for at Norge bør bli effekteksportør.

– I overgangen fra et fossilt til et fornybart energiregime vil vannkraftens rolle i Europa endre seg. Effektleveransen vil bli viktigere enn energileveransen. Oppdemmet vannkraft er tilgjengelig på kort tid og stabiliserer nettet. Pumpekraft er kjempeinteressant, Norge har stor lagringskapasitet, sa han.

– Verden må akseptere mer nett, og den må nok også akseptere at det kommer reservoarer som reguleres. Det kommer til å komme enten i Norge eller i Europa, sa han.

Les også:

Viktig hjemmemarked

Ifølge Rainpower-sjefen er det veldig viktig med et hjemmemarked.

– Det er bare én ting som gjelder for å hevde seg og å holde teknologikompetansen i Norge, og det er et hjemmemarked med norske miljøer som driver i Norge, sa han.

Strømmen roste så regjeringen for å ha fått på plass et elsertifikatmarked som er teknologinøytralt slik at det vil komme mange nye vannkraftprosjekter. Men for å få fart på sakene, trengs det et nasjonalt testsenter for pumpekraft, understreket konsernsjefen.

Les også: Rainpower: Til Peru med nyutviklet Peltonturbin

– Har ingenting mot pumpekraft

Da tok energiminister Ola Borten Moe ordet.

– Jeg har ingenting imot pumpekraft, snarere tvert imot. Det er veldig spennende, sa han.

– Så har det vært en diskusjon rundt begrepet “Norge som Europas grønne batteri”. Jeg tenker at det er viktig å ha litt kontroll på størrelsene. Tyskland alene vil ha et balansekraftbehov på 69 GW installert effekt. Norge har i dag 29 GW installert effekt, sa Moe.

– Proporsjonene er viktige. Vi er nødt til å ha i bakhodet at infrastrukturen som kreves for å transportere slike kraftmengder over store avstander, vil vises. Jeg sier ikke at vi som samfunn ikke skal ta investeringene, men vi må være klar over hva som kreves, og over hvem som skal betale for det, sa energiministeren.

Les også: Moe knuste batteridrømmen

– Må debatteres

Ifølge Ola Borten Moe er det et godt stykke fram til det kan bli aktuelt med noen storstilt pumpekraftutbygging.

– Hvis det blir veldig store dimensjoner over det, og over hvordan vannmagasinene skal kjøres og om vann skal pumpes opp igjen, tror jeg det kommer til å kreve et ordskifte og en debatt og en bevissthet i Norge. Jeg er ikke i tvil om at vi blir nødt til å ta de diskusjonene, men jeg tror at i en enorm skala ligger dette litt fram i tid. Men det kan helt sikkert dukke opp ting på kort sikt også.

– Jeg tror også at når det gjelder infrastrukturen, så gir Statnetts nettutviklingsplan en slags pekepinn. Den peker på to overføringskabler den neste tiårsperioden [til Tyskland og Storbritannia].

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Les også: Pumpekraftverk blir svært dyre

Vil bygge tysk pumpekraft

Da tok Rainpower-sjefen ordet, og understreket at det tyske pumpekraftmarkedet også er attraktivt.

– Fra vårt ståsted er det selvfølgelig interessant å bygge i Norge og utveksle i med Europa. Men vi vil veldig gjerne bygge pumpekraftturbinene i Tyskland også. Vi representerer eksportpotensialet i norsk leverandørindustri, sa Strømmen, og satte dette opp mot regjeringens satsing på fangst og lagring av CO2, som han ikke hadde mye til overs for.

– Istedenfor å bli innmari god på noe vi aldri har vært gode på, nemlig fangst og lagring av CO2 – vi har nesten ikke brent hydrokarboner i Norge noen gang – bør vi isteden som verdens beste vannkraftnasjon bruke potensialet til å bli eksportør av norsk miljøteknologi i form av vannkraftkompetanse, sa Rainpower-sjefen.

Les også:

Les også: Utsetter pumpekraft-planer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.