OLJE OG GASS

Seadrill annonserer storkontrakter med Russland - timer før sanksjonene trer i kraft

Annonserte kontrakter verdt 26,5 milliarder.

North Atlantic Drilling blant annet inngått kontrakt med Rosneft om leie av boreskipet West Navigator. Totalt er kontraktene verdt over 26 milliarder kroner.
North Atlantic Drilling blant annet inngått kontrakt med Rosneft om leie av boreskipet West Navigator. Totalt er kontraktene verdt over 26 milliarder kroner. Bilde: Seadrill
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
31. juli 2014 - 10:47

Flere selskaper har tilsynelatende hatt hastverk med å lande kontrakter med russiske Rosneft før EUs strenge sanksjoner for eksport av oljeteknologi til Russland trer i kraft.

Tirsdag denne uken ble EU-landene enige i å stramme inn sanksjonene. Straffetiltakene blir gjeldene fra og med fredag 1. august, ifølge EU.

Onsdag kveld sendte North Atlantic Drilling ut en børsmelding der de annonserte seks kontrakter med en total verdi på 26,5 milliarder kroner med Rosneft.

Sent onsdag kveld sendte også riggselskapet Northern Offshore ut en børsmelding der de annonserte at riggen Energy Endeavour skal leies ut til Rosneft i samarbeid med North Atlantic Drilling.

Les også: Forbyr leie av borerigger til Russland

Seks kontrakter

Få dager etter at EU vedtok nye, tøffere sanksjoner mot Russland, har Seadrills datterselskap inngått kontrakter for leie av seks enheter til russiske Rosneft.

EUs sanksjoner forbyr blant annet eksport av utstyr til Russland som kan brukes til oljeleting og -utvinning i arktiske strøk.

Men sanksjonene rammer kun fremtidige kontrakter - og de trer ikke i kraft før 1. august, ifølge en melding fra EU.

Verdien av kontraktene er estimert til rundt 26,5 milliarder kroner.

Les også: Norge vil følge EU-sanksjoner mot Russland

Karahavet

Fredriksen-selskapet har blant annet leid ut boreskipet West Navigator, riggene West Rigel og West Alpha samt to nybygde CJ-54 klasse rigger for fem år til Rosneft. I tillegg har de inngått en to og et halvt års kontrakt for utleie av en Gusto-klasse oppjekkbar rigg.

Riggen West Alpha er for tiden på vei til Karahavet.

Riggene skal være i russisk farvann frem til 2017.

Ifølge børsmeldingen er kontraktene en videreføring av intensjonsavtalen Seadrill, North Atlantic Drilling og Rosneft som ble offentliggjort 24. mai i år.

Les også: Russland: – Kortsiktige og ødeleggende sanksjoner

– Fornøyd

– Vi er veldig fornøyd med inngåelsen av disse kontraktene, som er i tråd med timeplanen som vi ble enige om tidligere i år. Vår partner Rosneft har vist oppsiktsvekkende samarbeidsvilje gjennom hvert trinn av denne prosessen. Denne milepælen er et vitnesbyrd på evnen til både NADLs og Rosnefts ansatte og vi håper fremtidige transaksjoner kan bli gjennomført på samme måte, sier Alf Ragnar Løvdal, administrerende direktør i North Atlantic Drilling i meldingen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Vekker oppsikt

Rosneft-avtalen har fått oppmerksomhet i internasjonale medier. Bloomberg skriver blant annet at Rosneft vil unngå EU-sanksjoner med norske rigger.

– Vi forstår det slik at sanksjonene vil gjelde fra fredag 1. august og vil gjelde for fremtidige kontrakter. Og disse kontraktene ble signert 29. juli, fortalte finansdirektør i Seadrill, Rune Magnus Lundetræ til Bloomberg.

Både Seadrill og datterselskapet North Atlantic Drilling er registrert på Bermuda, så det er i det hele tatt uklart hvordan sanksjonene vil påvirke dem.

Norske myndigheter har signalisert at de vil følge EUs straffetiltak, men at disse må godkjennes av Stortinget først. Finansdirektøren vil ovenfor Bloomberg ikke kommentere hvilke lover kontraktene er underlagt.

– Neppe tilfeldig

Russlandsekspert Indra Øverland ved NUPI mener det er grunn til å tro at det ikke er helt tilfeldig at kontraktene med Rosneft ble inngått kort tid før EU-sanksjonene trer i kraft.

– Det er mulig at dette er helt tilfeldig, men jeg vil ikke helt tro det, sier Øverland.

Han mener dette også kan være en måte å bygge langsiktige relasjoner til russiske selskaper, ved å vise at man er villig til å samarbeide i en vanskelig situasjon.

Teknisk Ukeblad har forsøkt å innhente en kommentar fra Seadrill uten å lykkes.

Les også:

Tekniske problemer og vedlikehold gir lavere produksjon enn ventet

9750 tonn plattformdekk ble heist på beina

Vil leie Goliat-flyter i Nordsjøen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.