MARITIM

Se hele bergingsaksjonen fra start til slutt

Bergingen av KNM Helge Ingstad begynte søndag 24. februar og ble fullført da fregatten ble levert marinebasen på Haakonsvern søndag 3. mars. Timelapsevideoen viser hele operasjonen på 14 minutter.

Hele hevingen fra start til slutt. VIDEO: Varde Solutions AS
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
4. mars 2019 - 09:30

Fregatten KNM Helge Ingstad kolliderte med tankskipet Sola TS torsdag 8. november. I løpet av noen dager sank skipet, og lå så å si helt under vann.

115 dager etter, søndag 3. mars, ble fregatten levert på lekter til marinebasen Haakonsvern. 

I denne videoen har Varde Solutions,basert på materialet fra opptak selskapet har gjort for Forsvarsmateriel, satt sammen videobilder til en 14-minutters kortversjon av det unike bergingsarbeidet.

Forsvarsmateriell engasjerte BOA Management fra Trondheim til operasjonenen. Det belgiske selskapet Scaldis er underleverandør med de to kranfartøyene Gulliver (4.000 tonn løftekapasitet) og Rambiz (3.700 løftekapasitet). Fregatten veier over 5200 tonn.

Ifølge prosjektleder  Anders Penna i BOA Management  var planleggingen av heveoperasjonen svært utfordrende.

– Det er som å skrive læreboka mens vi holder på. Ingen har gjort akkurat denne typer berging før. Det finnes ingen fasit, sa Penna til TU.

Været var lenge en utfordring. Et værvindu på seks dager var nødvendig. Det viste seg vanskelig. Spesielt kastevinder og dønninger kunne skape problemer for de to kranfartøyene. De måtte løfte helt synkront. Dønninger ville føre til ulik fordeling  av vekt på de fire løftekrokene og 16 kjettingene.

Løsningen ble å pause heveoperasjonen, og slepe kranfartøyene med fregatten hengende delvis nedsunket til Hanøytangen, der arbeidet kunne fortsette i le for vind og dønninger.

Forsvarets mediesenter har satte sammen tidsbilder (timelapse) fra hevingsoperasjonen startet søndag 24. februar, til KNM Helge Ingstad ankom Haakonsvern på lekter søndag 3. mars. VIDEO: Varde Solutions
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.