KARRIEREUTDANNING

– Sats på høgskoler for å skape mer innovasjon

Høgskoler har større potensial enn universitetene, mener NHO-presidenten.

16. okt. 2013 - 15:24

– Høgskolemiljøer har stort potensial for å skape innovasjon, kanskje til og med større potensial enn universitetene. Høgskolemiljøer er mindre, har et bedre utgangspunkt for samspill med næringslivet, er mer oppmerksomme på behovene lokalt og er mer spredt over hele landet, sier Tore Ulstein, ny president i NHO og styreleder i Ulstein Group.

Ulstein fokuserte under Topplederkonferansen i Trondheim på hvilke faktorer som kan bidra til tettere samarbeid om forskningsbasert kunnskap i Midt-Norge.

Les også: – Norge mangler gode ledere

Flere incentiver for samarbeid

– Universitetene består av mange enheter, kompetanser og litt for gode skiller mellom de ulike aktørene. Men det er nettopp i grensesnittet og dynamikken mellom de ulike kompetansene og aktørene at har man størst innovasjonspotensial. Klarer vi å binde sammen ulike universitetssystemer og miljøer har vi større mulighet for å lykkes, sier Ulstein.

Ulstein sier at det er behov for incentiver som oppfordrer ulike miljøer til å samarbeide mer. 

– Vi må få forskere til å komme ut av sine kontorer. Man må bruke mer tid sammen selv om det er krevende og alle er seg selv nærmest i sitt miljø. Men det kommer mye positivt ut av det, sier Ulstein til Teknisk Ukeblad.

Les også: Dette sjekker arbeidsgiveren før du får jobben

NTNU gjør det bra

– Er det noen skoler som er flinkere enn andre?

– Jeg ser mest på den næringen som jeg kommer fra selv. Høgskolen i Ålesund har gode samarbeidsavtaler med Sintef og Ntnu.  Ntnu gjør det også veldig bra når det gjelder samarbeid med næringslivet. Men alle kan bli bedre.

Les også: Nasa er interessert i dette norske forskningssenteret

Tiltrekke utenlandske bedrifter

Ulstein ønsker også at Norge skal bli bedre på å tiltrekke flere utenlandske bedrifter.

– Vi skal ha en ambisjon om å bli verdens mest attraktive land som vertsinstitusjon. Målet er å styrke de bedriftene vi allerede har og gjøre det mer attraktivt, slik at utenlandske forskningsbedrifter legger til sin virksomhet til Norge.

– Er det realistisk å tro at Norge kan bli den mest attraktive vertskapsnasjonen ?

– Vi har forskningsmiljøer i verdensklasse. Jeg tenker spesielt på våre sentre for fremragende forskning, som tiltrekker toppforskere fra hele verden.

Les også: Dette er Norges nye supersentre for forskning

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Invitert til samtale

NTNU-rektor Gunnar Bovim var en av deltakerne på Topplederkonferansen. Han kjenner seg ikke igjen i Ulsteins beskrivelse av at universitetsmiljøene ikke har like gode forutsetninger for innovasjon som for eksempel høgskolemiljøene.

– Jeg tror ikke Ulstein har nok kunnskap om hva som kjennetegner hvordan vi på NTNU jobber med  innovasjon og samspillet med næringslivet. Derfor har jeg invitert ham og Kristin Skogen Lund til en samtale om det.

Bovim viser til statistikk som støtter oppunder at NTNU er blant forskningsmiljøene som lykkes best med innovasjon og samarbeid med næringslivet.

Les også: Her er forskernes nye pengebinge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.