OFFSHORE

Samarbeider om sikkerhet

30. okt. 2003 - 08:12

Målet med samarbeidsprosjektet er å få en ny felles standard for arbeidstillatelser (AT) og sikker jobb analyse (SJA).

SfS består av en rekke arbeidsgrupper. Rune Botnevik fra Statoil leder arbeidsgruppen som skal lage en felles modell for AT og SJA.

- Vi har arbeidet med standardiseringen av AT og SJA siden mars 2002. Vi er sikre på at arbeidet vil få positiv innvirkning på det daglige arbeidet på sokkelen, sier Botnevik.

70 prosent av arbeidstakerne på sokkelen forflytter seg mellom de ulike installasjonene. Prosedyrer og skjema for AT og SJA varierer fra selskap til selskap. Dette er en kilde til frustrasjon for arbeiderne, og det øker faren for feilhandlinger og ulykker.

En felles standard krever felles begrepsbruk og terminologi. Botnevik forteller at i starten var dette en stor utfordring. Det har hjulpet mye at de ulike selskapene er enige om at alle er tjent med lik begrepsbruk.

For å lykkes med prosjektet har brukerne vært med fra første stund. - Vi har sendt utkastene til prosedyrene ut på høring, og vi har også lagt stor vekt på å besøke brukerne underveis i prosessen, sier Botnevik

Tilbakemelding

Nå bearbeides de siste tilbakemeldingene fra brukerne. De er svært positive, med kommentarer som vil gjøre prosedyrene enda bedre. Alle svarene skal systematiseres.

- Vi skal gi skriftlig rapport på alle aksjoner som utføres med bakgrunn i tilbakemeldingene. Dette gjelder også for de tilbakemeldingene som ikke fører til endring i prosedyrene, forteller Botnevik.

Standardiseringen vil gripe inn i arbeidsdagen til tusenvis av mennesker, og det er viktig å være ydmyk. Mange løsninger som benyttes i dag, er i utgangspunktet gode. Nok en gang påpeker Botnevik hvor viktig det har vært å involvere de ulike brukerne i hele prosessen:

- Brukerne har fått være med underveis og vi har presentert skisser av vårt arbeid etter hvert som det har blitt ferdig. De endelige prosedyrene vil derfor ikke føre til store overraskelser.

Innføring og opplæring

Det har ikke vært vanskelig å vinne aksept for at arbeidet er riktig. Men den store testen på om arbeidet lykkes, er først når de nye standardene skal nedfelles i hvert enkelt selskap. Det er hvert enkelt selskap sitt ansvar å legge til rette for innføring samt følge opp opplæringen.

Opplæringen i bruken av nye prosedyrer og skjema skal støttes av e-læring utviklet av e-læringsleverandøren Mintra AS. Botnevik forteller at det var naturlig å benytte e-læring fordi læremediet brukes med stor suksess i offshorebransjen.

Opplæringen blir lett tilgjengelig for brukerne, enten de sitter på kontoret, på hjemme-PC-en eller ute på installasjonen. E-læring bidrar også til felles opplæring på tvers av selskapene. For å lykkes med innføringen av nye prosedyrer, er det viktig at også opplæringen er lik.

I startfasen skal e-læringsprogrammet ligge fritt tilgjengelig på internettsidene til SfS. I løpet av våren 2004 skal hvert enkelt oljeselskap få muligheten til å integrere læreprogrammet inn i sitt eget kursadministrasjonssystem for e-læring (LMS).Ved hjelp av LMS kan kursansvarlige i hvert selskap holde oversikt over brukerens progresjon og testresultater.

E-læringsprogrammet skal gjøre målgruppen i stand til å bruke de nye felles prosedyrene for AT og SJA. God opplæring vil redusere risikoen for uønskede hendelser og effektivisere arbeidet med disse prosedyrene. Og når målgruppen er alt personell på norsk sokkel som er involvert i AT og SJA, er det svært viktig at opplæringen er variert og av svært høy kvalitet.

Se mer på nettsidene www.samarbeidforsikkerhet.no

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.