FORSVAR

Salget av Bergen Engines kan bli stanset

Justisministeren redegjør for Stortinget.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) åpner for å bruke sikkerhetsloven for å stanse salget av Bergen Engines til russiske interesser.
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) åpner for å bruke sikkerhetsloven for å stanse salget av Bergen Engines til russiske interesser. Foto: Martin Solhaug Standal, NTB
9. mars 2021 - 08:12

Nasjonal sikkerhetsmyndighet har varslet Rolls-Royce om at salget av Bergen Engines til et russiskkontrollert selskap kan bli stanset.

– Regjeringen har de siste månedene undersøkt denne saken grundig, og det kan ikke utelukkes at et salg av Bergen Engines AS til TMH Group kan medføre en risiko for nasjonale sikkerhetsinteresser. Det er derfor behov for å ta en pause i denne prosessen for å fremskaffe et tilstrekkelig faktagrunnlag for å vurdere overdragelsen, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Hun varsler tirsdag at hun ønsker å komme til Stortinget og redegjøre om det planlagte salget av selskapet, som driver en motorfabrikk på Hordvikneset i Bergen. Også forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil være til stede for å svare på spørsmål fra representantene, hvis presidentskapet samtykker.

– Redegjørelsen vil være om de områdene der vi kan være åpne om dette, men en del av informasjonen i denne saken er naturlig nok sikkerhetsgradert, sier Mæland.

Gruve 7 på Svalbard. Kullgruva eies og drives av Store Norske Spitsbergen Kulkompani som nå av regjeringen pekes ut til å ta en ny og tydelig rolle i framtiden energiforvaltning på Svalbard.
Les også

Regjeringen: Vil ha sterkere statlig kontroll over energiforsyningen på Svalbard

Betydelig kritikk

Det har vært reist betydelige bekymringer rundt sikkerhetsaspektet ved salget. Bergen Engines har det norske Sjøforsvaret som en av sine viktigste kunder og har kontrakt for vedlikehold av en rekke av deres skip, deriblant E-tjenestens spionskip FS Marjata.

De russiske kjøperne i TMH Internationals har nær tilknytning til den politiske eliten og militæret i Russland, ifølge seniorforsker ved ICDS Tallinn, Kalev Stoicescu, som uttalte seg til TV 2 i forrige uke.

– Det har vært mye oppmerksomhet i det politiske miljøet og mediene om denne saken. Jeg ber derfor Stortinget om å få gi en muntlig redegjørelse om problemstillingen med bruk av økonomiske virkemidler til sikkerhetstruende virksomhet og hvordan sikkerhetsloven kan brukes til å motvirke dette. I tillegg vil jeg orientere om arbeidet regjeringen gjør på området, sier Mæland.

Vurderer sikkerhetsloven

Bergen Engines har ikke vært underlagt sikkerhetsloven og har ikke leverandørklarering eller sikkerhetsavtale med Forsvaret. Bestemmelsene om eierskapskontroll kan derfor brukes. Regjeringen åpner likevel for at ulike deler av sikkerhetsloven kan bli tatt i bruk i forbindelse med salget av Bergen Engines.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Regjeringen kartlegger nå alle forhold rundt det mulige salget, ifølge statsråden.

– Sikkerhetsloven kan likevel bli brukt i forbindelse med det planlagte salget. Loven har et bredt spektrum av virkemidler for å håndtere tilfeller der nasjonale sikkerhetsinteresser kan bli truet. Vi har altså et handlingsrom, og det er dette vi nå går grundig gjennom, sier Mæland

Hun poengterer at «den sikkerhetspolitiske situasjonen gjør at vi må følge ekstra godt med på utenlandske investeringer i strategiske sektorer».

Fellesprosjektet ny E16 og jernbane Arna-Stanghelle utenfor Bergen er regjeringens nest mest kostbare NTP-lovnad så langt.
Les også

Dette er milliardprosjektene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.