OLJE OG GASS

Så mye tjente Statoil-sjefen i fjor

Halvparten var bonuser og goder.

Statoil-sjef Helge Lund hevet nesten 14 millioner kroner i lønn, feriepenger, bonuser og andre goder i fjor.
Statoil-sjef Helge Lund hevet nesten 14 millioner kroner i lønn, feriepenger, bonuser og andre goder i fjor. Bilde: Tove Breistein
21. mars 2014 - 14:26

Statoil har sendt NTB tallene for siste års lønnskostnader knyttet til Helge Lund, og her framgår det at han har hatt en økning i skattbar inntekt på over 25 prosent i perioden 2010 til 2013, fra 11 til 13,8 millioner kroner.

– Akkurat økningen siste år er det ikke så mye å si på, men over tid har den vært stor, påpeker hovedtillitsvalgt Bjørn Asle Teige i Safe i Statoil overfor NTB.

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr er mest opptatt av at grunnlønnsveksten til toppsjefen har vært moderat:

– Statoils konsernsjef har hatt en gjennomsnittlig årlig vekst i grunnlønn på 2,75 prosent gjennom de siste fem årene, sier han til NTB.

Tilsvarende gjennomsnittlig årlig vekst for andre grupper i Statoil de siste fem årene var 3,25 prosent. De mottar imidlertid ikke bonuser og andre goder på samme nivå som Lund, og det er denne delen av inntekten toppledere i norske oljeselskap har fått mest kritikk for.

Les også: Han hadde 2,7 millioner i ukelønn i fjor

Amerikanisert

Hovedtillitsvalgt Teige er mest opptatt av endringene i hvordan lønn beregnes i Statoil:

– Vi har en dreining i måten verdiskapning fordeles på i selskapet nå, og det liker vi dårlig. Alle ansatte får en tredelt kompensasjon i form av fastlønn, en variabel bonus og et aksjespareprogram. Vi blir veldig amerikanisert her når de driver på slik. Fastlønnet skal holdes lavest mulig, mens resten baseres på resultater og innsats.

Lunds lønn er et eksempel, der grunnlønna var 7,0 millioner kroner mens ulike bonuser, goder og ordninger i 2013 utgjorde nesten 6,8 millioner kroner.

Statoil begrunner bonusen og aksjeutbytte på 45 prosent av fastlønnet med gode resultater i 2012.

Selskapet presenterte fredag års- og bærekraftrapporten for 2013 , der de begrunner neste bonusutbetaling med «forbedringene innen HMS, en solid leveranse på produksjon, en svært sterk reserveerstatningsrate og fremragende leteresultater», men ettersom resultatene i 2013 ikke var like bra som i 2012, er det ventet en lavere bonusutbetaling i år enn i fjor.

Også økningen i grunnlønna blir lavere i år enn i fjor:

– For 2014 er det besluttet å gi konsernsjefen et grunnlønnstillegg på 2,5 prosent, slik at grunnlønna i år blir 7,2 millioner kroner, opplyser Statoil.

Les også: De har 638.000 i lønn. Under halvparten har høyere utdanning

Ødeleggende

Hovedtillitsvalgt Per Helge Ødegård for Lederne i Statoil reagerer på økte lønnsforskjeller mellom sjefer og arbeidsfolk.

– Det er veldig ødeleggende. Det setter dette med ansvarlighet og konkurranseevne i fare, sier Ødegård til DN.no.

Lederne har tidligere påpekt at 78 oljesjefer i 2012 hadde en lønnsøkning på 21 prosent, mer enn fire ganger så mye som snittøkningen for de ansatte. Mye av årsaken skal være at Statoil nå har flere utenlandske konserndirektører, og de krever lønn på nivå med tilsvarende stillinger internasjonalt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Etter Lund på topplønnslista følger strategidirektør John Knight og sjef for Nord-Amerika Bill Maloney med henholdsvis 10,8 og 9,6 millioner kroner i skattbar inntekt for 2013.

Les også:

I disse yrkene har du størst mulighet til å gjøre lønnskarriere

Så lite ekstra lønn gir en mastergrad i IT-bransjen

I disse selskapene gir dårlig karakter NULL i lønnstillegg  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.