KRAFT

Så kaotisk blir det når 600 millioner mister strømmen

Sterk kritikk mot myndighetene i India.

India er ikke kjent for å ha et stabilt strømnett, men strømbrudd slik som mandag og tirsdag er langt fra vanlig.
India er ikke kjent for å ha et stabilt strømnett, men strømbrudd slik som mandag og tirsdag er langt fra vanlig. Bilde: REUTERS/SCANPIX
31. juli 2012 - 18:02

Trafikkaos, mørklagte butikker og banker ute av drift. Det var situasjonen da 600 millioner indere mistet strømmen. Kritikken mot myndighetene hagler.

– Det viser at hele infrastrukturen vår er et rot. Det er ikke noe innsyn og ingen som stilles til ansvar, sier Anu Chopra, som jobber i en butikk i hovedstaden New Delhi.

Byens T-bane, som frakter rundt to millioner mennesker hver dag, stanset opp da strømmen ble borte tirsdag.Trafikklysene sluknet og skapte enda mer kaos enn vanlig i biltrafikken.

Det var andre dag på rad at et massivt strømbrudd rammet India, og det var mer omfattende enn dagen før.

20 delstater og 600 millioner mennesker ble rammet midt i arbeidstiden.

Les også: Vil fjernstyre strømmen din

– Uten sidestykke

– Halve landet er uten strøm. Det er en situasjon som er helt uten sidestykke, sa Vivek Pandit, energiekspert fra en indisk arbeidsgiverorganisasjon.

Korte strømbrudd er vanlige i India, og de som har råd, har sikret seg med aggregater og andre nødløsninger for å beholde lysene på og viftene i gang.

Men det er verre å holde liv i internett og fabrikker.

Flere hundre gruvearbeidere i delstaten Vest-Bengal ble sittende fast langt under bakken da strømmen gikk tirsdag. Heisene ned til gruvene stanset opp, og det tok seks timer før de ble brakt i sikkerhet.

Gruvene er drevet av det offentlig eide selskapet Eastern Coalfields LTD.

Strømunderskudd

Indiske myndigheter forsikrer at de jobber på spreng for å rette opp feilene. Men kritikere mener det må gjøres mer for å sikre et land med stor vekst, både økonomisk og befolkningsmessig, sikker tilgang på strøm.

India anslås å ha et energiunderskudd på 12 prosent når forbruket er på det høyeste. Det løses med å koble deler av nettet av og på.

Årsaken til strømbruddene de siste dagene er ikke fastslått, men tidligere energiminister Sushilkumar Shinde tror overbelastning kan være en del av forklaringen.

Få timer etter det massive strømbruddet tirsdag fikk Shinde ny jobb som innenriksminister. Næringsminister M. Veerappa Moily overtok ansvaret for energidepartementet.

Les også: Slik kan hackere mørklegge Norge

Over kvoten

Indiske næringslivsorganisasjoner mener landets elektrisitetssystem preges av alvorlige problemer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Alle delstatene har nemlig fått tildelt en strømkvote, men mange bruker mer enn de har rett på. De som gjør det, kan straffes med bøter, men det er likevel billigere enn å kjøpe mer strøm på det åpne markedet.

– Noen delstater holder hele nettet som gisler. De burde tas av nettet for en dag slik at de ikke føler de kan gjøre slikt ustraffet, mener Vivek Pandit.

Sjefen for Det indiske industriforbundet CII, Chandrajit Banerjee, mener imidlertid at myndighetene nå må gjøre mer for å bedre tilgangen på kull til landets kullkraftverk og sørge for reformer av strømleverandører i delstatene.

– Det økende gapet mellom tilgang og etterspørsel etter elektrisitet har lenge vært en årsak til bekymring, sier han.

Les også:

Stat og kommuner kan tape 20 milliarder på elsertifikat

Høyeste krafteksport siden 2000

Verden bygger 62 nye atomreaktorer

Du kjøper 'skitten' strøm

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.