– Hva som vil skje med Regjeringskvartalet i fremtiden er et spørsmål som det vil ta lang tid å svare på, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg til NTB.
Noen fremdriftsplan for arbeidene finnes ikke. Ennå er det for mange usikre faktorer. Men Statsbygg sier nå at de håper å kunne gå løs på neste fase rundt juletider.
– Dette er jo ikke noe vi har planlagt på forhånd. Fortsatt jobbes det med å rydde, sanere og sikre verdier fra de rammede bygningene. Vi har ikke satt opp noen fremdriftsplan, men når det nærmer seg jul, regner vi med å gå i gang med bygningstekniske analyser, sier Rygh.
Åtte drept
Bomben som Anders Behring Breivik detonerte i en bil som han parkerte utenfor Høyblokken på Einar Gerhardsens plass 22. juli, sendte en sjokkbølge gjennom hele det sentrale Regjeringskvartalet.
Åtte mennesker ble drept. Vinduer ble blåst ut begge sider av Høyblokken der statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hadde sitt kontor i øverste etasje. Ytterligere tre departementsbygninger ble så ramponert at ingen kan si når – eller om – de ansatte kan flytte tilbake.
For å se ødeleggelsene med egne øyne, kommer medlemmene av 22. juli-kommisjonen på befaring torsdag. Representanter fra politiet og fagfolk fra Statsbygg står klare til å gi terrorgranskerne en redegjørelse.
Statsbygg-sjefen: – Det vil ta år før folk er tilbake i høyblokka
Utendørs
Det er satt av en times tid til befaringen som stort sett vil foregå utendørs.
– Det er ikke mulig å gå inn i alle bygningene, for eksempel er jo Høyblokken underlagt spesielle restriksjoner på grunn av asbeststøv, sier Rygh.
Kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv sier at det er viktig å ta inn inntrykkene med egne øyne.
– Så håper vi dette vil gi oss viktig innsikt som vi kan bruke i vårt videre arbeid, sier hun.
Avgjørende
Statsbygg har engasjert fire firmaer til å rydde, sanere og sikre verdier i Høyblokken og de tre andre bomberammede bygningene. Rundt 100 personer er i sving på anleggsområdet.
Statsbygg skal vurdere bygningenes konstruksjoner i samarbeid med Forsvarsbygg og en tredje part. Det er umulig å si hvor lang tid det kommer til å ta.
Utfallet vil ha betydning for spørsmålet om rehabilitering eller riving av Høyblokken og de andre bombeskadde bygningene i Regjeringskvartalet.
Finner løsninger
Fortsatt jobber flere tusen departementsansatte i midlertidige kontorlokaler. Nylig flyttet Kunnskapsdepartementet inn i mer langsiktig midlertidige lokaler i Kirkegata 18 (DnB NOR), mens Justisdepartementet i disse dager flytter inn i lokaler på Gullaug torg i Nydalen.
– Olje- og energidepartementet holder midlertidig til hos NVE, mens Næringsdepartementet låner lokaler hos Innovasjon Norge. For begge disse er vi i ferd med å finne mer permanente løsninger, sier kommunikasjonssjef Frode Jacobsen i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet til NTB.
Statsministerens kontor skal inn hos Forsvarsdepartementet på Akershus, mens Helse- og omsorgsdepartementet dels sitter i Helsedirektoratet og dels andre steder, og Arbeidsdepartementet har flyttet inn hos Nav.
Les også: Høyblokka må asbestsaneres