MARITIM

Røykutvikling fra oljetanker – 80 personer evakuert fra Stureterminalen

Røykutvikling fra maskinrommet på skipet Dubai Harmony som ligger til kai ved Stureterminalen i Øygarden i Hordaland.

Røykutvikling i oljetanker ved Stureterminalen i Øygarden.
Røykutvikling i oljetanker ved Stureterminalen i Øygarden. Redningsselskapet
13. sep. 2019 - 12:30
 

Brannen på oljetankeren Dubai Harmony er slokket, ifølge NRK. Skipet ligger til kai ved Stureterminalen i Hordaland. 80 personer ble evakuert fra terminalen.

Brannmannskaper bekrefter til NRK klokken 13.09 at brannen er slokket.

– Nå har vi akkurat fått inn at brannen er meldt slukket. De fortsetter kjøling på stedet, sier vaktkommandør Håkon Myking i 110-sentralen Hordaland.

Fakta om Stureterminalen

* Olje- og gassterminal og viktig utskipningshavn for råolje og LPG (flytende på petroleumsgass) på Alvøyna i Øygarden kommune i Hordaland.

* Har to kaianlegg som kan motta oljetankere på opp til 300.000 dødvekttonn (dwt), fem råoljekaverner (hulrom i fjell) med en kapasitet på en million kubikkmeter, en LPG-kaverne på 60.000 kubikkmeter og en ballastvannkaverne på 200.000 kubikkmeter.

* Terminalen mottar råolje fra Oseberg-området gjennom Oseberg Transport System (OTS) via en 115 kilometer lang oljerørledning fra Oseberg Feltsenter, samt råolje fra Grane-feltet gjennom Grane Oil Pipeline (GOP) via en 212 kilometer lang oljerørledning. Svalin-feltet ble koblet på Grane-røret i 2014. Fra slutten av 2015 er det transportert råolje fra Edvard Grieg-feltet til Sture via GOP, og fra 2016 er også Ivar Aasen-feltet koblet på samme rørledning med mer olje til Sture.

* Årlig anløper 150–160 tankskip terminalen.

Kilder: Equinor, Wikipedia

Fortsatt er det ferdselsforbud for båter rundt Stureterminalen.

– Det er ferdselsforbud en nautisk mil utenfor terminalen, samt flyforbudssone inntil 3.000 meter over terminalområdet, opplyser Vest politidistrikt.

Evakuering

De første meldingene om brannen kom klokken 10.59. Det ble meldt om røykutvikling fra maskinrommet på skipet. Trolig er ingen skadd i brannen.

23 personer om bord bisto i slokkearbeidet.

Stureterminalen, som ligger i Øygarden i Hordaland, ble evakuert som følge av brannen. 80 personer ble evakuert fra Stureterminalen som følge av brannen.

22 personer med beredskapsoppgaver ble igjen, ifølge Equinor.

Eksplosjonsfare

Det ble også opprettet en sikkerhetssone på 500 meter rundt terminalen blant annet som følge av oljeholdig røyk fra skipet.

– Det er et stort farepotensial når det er brann om bord i en oljetanker, og det er alltid en grad av eksplosjonsfare. Det er bakgrunnen for evakueringen på Stureterminalen, sier operasjonsleder Bjarte Rebnord i Vest politidistrikt til Bergens Tidende. 

 

Det er meldt om brann på skipet Dubai Harmony som ligger til kai ved Stureterminalen i Øygarden. <i>Foto:  Google Maps skjermdump</i>
Det er meldt om brann på skipet Dubai Harmony som ligger til kai ved Stureterminalen i Øygarden. Foto:  Google Maps skjermdump
Containerskipet New New Polar Bear på vei inn til Arkhangelsk. Det mangler et anker.
Les også

Finsk politi:: Anker ved skadet gassrørledning tilhørte kinesisk skip

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.