LANDBRUK

Roboten Thorvald gir bedre og større avlinger

Det startet som et studentprosjekt ved NMBU. Nå starter norske Saga Robotics automatiseringen av verdens landbruk med sin autonome robot-plattform Thorvald.

Forretningsmodellen til Saga Robotics er at de leier ut robotene til bøndene, som betaler for hver hektar, kilo eller timer Thorvald er i bruk. Det krever mindre risikovilje og kapital fra bøndenes side, samtidig som det norske selskapet drifter tjenesten og har tilgang til data fra robotene, som de igjen kan bruke til å videreutvikle Thorvald.
Forretningsmodellen til Saga Robotics er at de leier ut robotene til bøndene, som betaler for hver hektar, kilo eller timer Thorvald er i bruk. Det krever mindre risikovilje og kapital fra bøndenes side, samtidig som det norske selskapet drifter tjenesten og har tilgang til data fra robotene, som de igjen kan bruke til å videreutvikle Thorvald. Foto: Kristoffer Skarsgaard/Saga Robotics
Mona StrandeMona StrandeJournalist
7. apr. 2021 - 20:30

Fra den spede starten i en robotikk-lab ved universitetet i Ås, hvor den første prototypen av Thorvald sto klar i 2014, har selskapet som ble startet og ledes av teknisk kybernetikk-professor Pål Johan From vokst seg ikke bare ut av laben på Ås, men utenfor landets grenser. I dag har Saga Robotics totalt cirka 50 ansatte i Norge, England og USA, og Thorvald-robotene jobber i åkre og drivhus, blant jordbærplanter og vinranker, i både USA, England, Norge og Italia.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.