KRAFT

Risikerer innsidehandel med elsertifikater

INNSIDEHANDEL: Advokat Peter Aall Simonsen, partner i Simonsen Advokatfirma, mener det norsk-svenske elsertifikatmarkedet bør få regler som hindrer innsidehandel og kursmanipulasjon.
INNSIDEHANDEL: Advokat Peter Aall Simonsen, partner i Simonsen Advokatfirma, mener det norsk-svenske elsertifikatmarkedet bør få regler som hindrer innsidehandel og kursmanipulasjon. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
6. juni 2011 - 16:54

På Oslo Børs er reglene for innsidehandel strenge. Informasjon som kan påvirke aksjekursen, skal offentliggjøres i børsmeldinger slik at alle aktørene i markedet får tilgang til den samtidig.

Hvis noen får tilgang til prissensitiv informasjon som ikke er allment kjent, og handler på bakgrunn av denne, kan de få strenge straffer.

Kokte vekk

Slik blir det ikke i elsertifikatmarkedet.

I arbeidet med lovverk om grønne sertifikater i 2004 foreslo norske myndigheter å la lovbestemmelsene om innsideinformasjon, kursmanipulasjon og urimelige forretningsmetoder gjelde.

Som kjent rant planene den gang om et felles sertifikatmarked ut i sanden.

Les også: Velter milliardregning over på strømkundene

Fjernet innsidelovgivning

I sertifikatloven som skal behandles i Stortinget torsdag, er ikke disse lovbestemmelsene tatt med. I Stortingsproposisjonen står det derimot at det ikke er behov for særskilt regulering på dette området.

Advokat Peter Aall Simonsen, partner i Simonsen Advokatfirma, tror årsaken er at det ville være for mye jobb å samkjøre det norske regelverket med det svenske.

Norge har svært dårlig tid, siden elsertifikatmarkedet skal tre i kraft allerede 1. januar 2012. Aall er derfor ikke kritisk til at innsidebestemmelsene ikke er tatt med.

– Noen ganger vedtar man bevisst et lovverk som man ikke treffer helt med, for å komme i gang, sa han på Enova og Norges vassdrags- og energidirektorats vindkraftkonferanse i Oslo i dag.

Les også: Kritisk til industri-unntak

Samtidig informasjon

Men han mener det må komme på plass et system hvor informasjonen offentliggjøres samtidig til alle aktørene i markedet, slik Oslo Børs og andre aksjebørser har.

– Det er viktig med et system for offentliggjøring som er likt for alle. Hvis noen handler på bakgrunn av informasjon andre ikke har, er det ikke forbudt, sier han til Teknisk Ukeblad.

Hvis sertifikatloven blir vedtatt i henhold til regjeringens forslag, vil det være en fordel for de store kraftselskapene med store analyseavdelinger, som vil være best i stand til å skaffe seg eksklusiv informasjon og handle på bakgrunn av denne.

– Det kan bli et marked for de sterkeste. Over tid bør markedet reguleres nærmere, sier han.

Les også: NVE advarte OED mot sertifikat-nekt

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

Fordel for meglerne

For at de minste kraftprodusentene ikke skal tape penger på grunn av mangel på informasjon, må de sikre seg med langsiktige avtaler med meglerselskaper som kjøper og selger sertifikater.

Dermed vil markedet for mellommenn som tjener penger på å kjøpe og selge elsertifikater bli større enn det ellers ville vært hvis elsertifikatmarkedet hadde vært mer transparent.

I tillegg til avtaleloven og straffeloven er det kun konkurranselovgivningen som kan hindre misbruk av informasjon. Konkurranselovgivningen hindrer i dag at store selskap som Statkraft og Vattenfall utnytter sin dominerende stilling.

– Men disse lovene er så lite egnet til å hindre innsidehandel og misbruk av kurssensitiv informasjon at de nesten ikke er verdt å nevne, sier Aall til Teknisk Ukeblad.

Les også: Nekter sertifikater til forsinket vannkraft

Større behov i dag

Han ser ingen grunn til at dagens sertifikatlov ikke skal ha et like strengt regelverk for innsidehandel som lovforslaget fra 2004.

– Tvert imot, behovet er nok større i dag, sier Aall.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.