Etter over 11 måneder med sanering, rydding og sikring åpnes igjen området rundt Høyblokka, Y-blokka, S-blokka og R4.
Det skjer i løpet av neste uke, opplyste fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) da hun inviterte pressen til en kikk inn i kvartalet torsdag.
– Om to uker er alt innvendig saneringsarbeid ferdig. Det gjør at vi allerede fra neste uke vil åpne opp området, slik at det igjen vil bli mulig å komme fra Akersgata til Youngstorget gjennom regjeringskvartalet, opplyste Aasrud.
Gatene rundt kvartalet vil bli åpnet for fotgjengere og syklister, men de vil fremdeles være stengt for biltrafikk.
Minst tre valg
Mens opp mot 150 arbeidere på det meste har holdt på med den omfattende ryddejobben det siste året, er det nå kun et tjuetall arbeidere igjen under innspurten. Foran Høyblokka er krateret etter bombebilen tettet igjen, og arbeidet med å sveise fast ny membran og legge nytt dekke pågår.
På innsiden er bygningene strippet ned til betongen, slik at de står klare til å bli bygget opp på nytt – eller revet helt ned, en avgjørelse så vanskelig og følsom at regjeringen har skjøvet den foran seg helt til neste år.
Tre konsulentgrupper kjemper nå om oppdraget om å bistå regjeringen i en konseptvalgsutredning til høsten. Hvem som får oppdraget avgjøres om en ukes tid.
Utredningen som skal være klar til jul, skal inneholde minst tre ulike alternativer som regjeringen kan ta stilling til.
Sprikende meninger
I januar fastslo Aasrud at man står mellom tre valg for kvartalet: Å rive alle bygningene og bygge helt nytt, la alle byggene stå og rehabilitere dem eller beholde noen av bygningene eller deler av bygningene og bygge nye bygg inntil.
Spesielt er debatten om Høyblokkas fremtid krevende, der sterke krefter innen arkitekturmiljøet og vernemiljøet krever bevaring, mens andre igjen mener et nybygg vil gi bedre sikkerhet, være plassbesparende og være bedre tilpasset dagens regjeringsdrift.
Regjeringen har opprettet en egen blogg, der «folk flest» kan få si sin mening om kvartalets fremtid.
– Det er vanskelig å si hva flertallet ønsker foreløpig. Annethvert innlegg konkluderer ulikt på de innleggene jeg skummet meg gjennom så langt, sier Aasrud til NTB.
Mistet én medarbeider
Aasrud sier hun fremdeles synes det er tøft å komme inn i de bomberammede bygningene.
Torsdag viste hun pressen rundt i S-blokka, hvor hun tidligere jobbet i fire år som statssekretær i Helsedepartementet, før hun flyttet videre til bygningen R5 som statsråd for Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet i 2009.
– Jeg har på en måte blitt vant å se området utenfra nå, men jeg merker det i kroppen når jeg kommer inn i bygningene, sier Aasrud.
Totalt åtte personer ble drept av bomben, og mange ble hardt skadd, da Anders Behring Breivik detonerte den 950 kilo store bilbomben utenfor Høyblokka for snart ett år siden.
Bomben sendte en sjokkbølge gjennom hele det sentrale regjeringskvartalet, og kontorer, datamaskiner og infrastruktur for over 2.000 medarbeidere ble ødelagt.
Seks departementer, samt Statsministerens kontor, måtte finne nye midlertidig kontorer etter angrepet.Bare oppryddingsarbeidet anslås å koste rundt 300 millioner kroner.
Den totale kostnadsrammen for gjenoppbyggingen av kvartalet vil bli mellom 5 og 10 milliarder kroner, varslet Aasrud tidligere i år.
Les også: – Riv Høyblokka