IT

Regjeringen utsatt for dataspionasje

SVAKT NETTVERK: En rekke datamaskiner i departementene er blitt hacket og infisert av ondsinnede programmer av ukjente miljøer i utlandet.
SVAKT NETTVERK: En rekke datamaskiner i departementene er blitt hacket og infisert av ondsinnede programmer av ukjente miljøer i utlandet. Bilde: Mona Strande
Mona StrandeMona StrandeJournalist
19. okt. 2010 - 07:42

Alvorlige hull i sikkerheten har åpnet for dataspionasje mot statsrådene og deres medarbeidere. En rekke datamaskiner i departementene er blitt hacket og infisert av ondsinnede programmer av ukjente miljøer i utlandet, skriver Aftenposten.

Børssensitivt og personlig

Lekkasjene skjer ifølge avisen fra det ugraderte datanettverket Depnet/U, som håndterer datatrafikk til 13 statsråder og deres medarbeidere.

Her sendes og utveksles informasjon som ikke er sikkerhetsgradert, men som likevel kan ha stor interesse for utenforstående. Ifølge Aftenpostens søk i statsrådenes offentlige postlister, går utkast til regjeringsnotater, budsjetthemmeligheter, børssensitiv forretningsinformasjon og store mengder følsomme personopplysninger gjennom Depnet/U.

Endret datalogger

Nå reagerer Riksrevisjonen på det de mener er alvorlige brudd på datasikkerheten. Dessuten reageres det skarpt på at datalogger ble endret i forkant av en varslet revisjon høsten 2009, der fire medarbeidere kun midlertidig mistet sine administratorrettigheter.

«Riksrevisjonen ble ikke informert av Departementenes servicesenter om disse endringene, noe som kunne ha medført at Riksrevisjonen fikk et bedre inntrykk av sikkerheten» heter det i rapporten fra riksrevisor Jørgen Kosmo.

Mener sikkerheten er god

Sikkerhetsgraderte opplysninger håndteres i et eget lukket nett.

Direktør Ivar Gammelmo i Departementenes servicesenter sier i en e-post til Aftenposten at han anser sikkerheten i Depnet/U for å være god. Han avviser også at loggendringen i forkant av Riksrevisjonens besøk var forsøk på lureri. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.