Northguider grunnstøtte 28. desember under reketråling i Hinlopenstredet. Alle 14 om bord ble reddet i en dramatisk redningsaksjon.
På spørsmål til rederiet, svarer Sigve Drønen i Opilio i en epost til TU at de hadde gjort en risikovurdering.
– Ja, og fartøyet var i meget god stand og både egnet (isklasse) og sertifisert for farvannet, svarer Drønen.
På spørsmål om de i etterpåklokskapens lys vil revurdere eller ta andre forholdsregler, svarer Drønen slik:
– Vi vil gjennomgå prosedyrene våre og vil fiske i dette farvannet på denne årstiden i fremtiden.
Helt på kanten
Kystverket mener det er helt på grensen av det forsvarlige å drive aktiviteter så langt nord med tanke på beredskap i tilfelle ulykker.
– Beredskapsmessig er det på kanten av det vi har mulighet til å håndtere, sier seniorrådgiver Rune Bergstrøm i Kystverkets Beredskapsavdeling.
Beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket sier at de nå gå igjennom hele operasjonen sammen med Kystvakten og Sysselmannen på Svalbard og se på eventuelle nye behov.
– Generelt ser vi en økende aktivitet i nordområdene, både fiskeri og turisme. Vi skal evaluere hendelsen og se om det er nødvendig å gjøre nye tiltak, sier Ly.
Dramatisk
Mannskapet på 14 ble reddet med to helikoptre i en dramatisk aksjon som strakk seg over to timer. Da siste ble heist om bord, hadde helikoptrene knapt med drivstoff.
TU skrev i desember at beredskapen rundt Svalbard ikke er beregnet på store fartøy. Situasjonen kunne blitt mer dramatisk dersom det var et fartøy med enda større mannskap.
Planlegging og risikovurdering
Nestkommanderende i Kystvakta, Steve Olsen, vil ikke kommentere forliset til Northguider spesielt, men sier på generelt grunnlag til High North News at det er opp til skippere og rederier å gjøre egne vurderinger om vær, fartøysegenskaper og tid på året.
– Man må jo tenke på om det er smart, i en høytid, der store deler av Norge, også beredskaps-Norge, er i et litt mer moderat modus enn ellers, å legge ut i et slikt farvann som her, sa han til highnortnews.com.
NORTHGUIDER
Tråler
Rederi: Opilio AS (Br. Birkeland)
Lengde: 55,2 meter
Bredde: 13 meter
Byggeår: 1988 – ombygget 2016
Bruttotonnasje: 1792 tonn
KV SVALBARD
Byggeår: 2002
Verft: Langsten Slip & Båtbyggeri (nå Vard Langsten)
Lengde: 103,7 meter
Bredde: 19,1 meter
Dypgang: 6,5 meter
Deplasement: 6375 tonn
Hastighet: 18 knop
Mannskap: 48
Produsent: Fartøyet er levert av Langstein Slip & Båtbyggeri AS
- Dimensjoner: 103,7 m (lengde) – 19,1 m (bredde) – 6,5 m (dypgang)
- Deplasement: 6375 tonn
- Fart: 18 knop
- Bevæpning: En Bofors 57mm kanon og HK 416 håndvåpen
- Besetning: 48+
- Bygget: 2002
Han sier at Kystvakta hadde beredskap, men på grunn av store avstander tok det KV Barentshav 28 timer å komme fram til ulykkesstedet. Olsen viser til at det slett ikke er uvanlig at det fiskes i det området der "Northguide" fisket, men at det som oftest er flere båter der samtidig.
- En bragd i Arktis: I bitende Svalbard-kulde har de tømt fisketråleren for 332.000 liter diesel
Miljøfare over
Søndag ble bergingsmannskapene ferdige med å tømme tråleren for 332.00 liter diesel. Det meste av motorolje, hydraulikkolje og noe lavtrykks hydraulikkolje er fjernet. Nå skjæres trålen i mindre biter og bringes til KV Svalbard.
– Da er alt som medfører miljøfare fjernet fra havaristen. Nå gjenstår bare noe kartlegging av bunnforholdene for å se hvordan tråleren kan berges vekk fra grunn. Når det er gjort vil KV Svalbard forlate havaristedet, antakelig torsdag morgen, sier Bergstrøm.
Bergingsselskapet Ardent Global skal først kartlegge skadeomfanget på tråleren. De har ingen dykkere med sertifikat for å dykke i vraket, men vil forsøke å inspisere innsiden av motorrommet med en fjernstyrt undervannsrobot (ROV).
Uvurderlig plattform
Bergstrøm sier at KV Svalbard er uten sidestykke et helt uunnværlig fartøy ved ulykker i arktiske strøk.
– Uten KV Svalbard hadde denne operasjonen vært vanskelig, sier Bergstrøm.
Selv i orkan styrke og snøfokk var det mulig å bevege seg på dekk. Skipet er vinterisert med oppvarmet dekk og utstyr som ikke iser. I tillegg har det isbryteregenskaper.
– Hinlopenstredet fryser sjelden fullstendig til på grunn av mye strøm, men det kan bli ispropper i begge ender som gjør det umulig å komme skip til assistanse om det ikke kan bryte seg igjennom, sier Bergstrøm.
- Svalbard-beredskap for fiskebåter - ikke store passasjerskip: Store cruiseskip ankommer Svalbard. Redningskapasiteten er sterkt begrenset
Plan for berging
Rederiet Oplio opplyser at Ardent global ikke har laget ferdig en detaljert plan for å få tråleren flytende igjen og tatt til havn.
– Bergingsselskapet er i gang med å se på hvordan dette skal gjøres og hvilke ressurser som skal til. Men det er klart at Ardent må benytte seg av fartøy med isklasse, skriver Drønen i en epost til TU.
Han berømmer KV Svalbard og mannskapet.
– Fartøyet er meget egnet som base. KV Svalbard er en hovedårsak til at nødlossing har gått så bra frem til nå, skriver Drønen.
- Må tåle 30 meter høye bølger: Ny type merder skal brukes langt til havs