INDUSTRI

Rec Solar-tillitsvalgt: – Kun strømprisene som er problemet

Rec Solar har varslet at de vurderer å legge ned produksjonen i Norge. Trist, mener tillitsvalgt.

 En endelig avgjørelse om Rec Solar Norway må stenge produksjonen av solenergisystemer vil bli tatt de nærmeste dagene.
En endelig avgjørelse om Rec Solar Norway må stenge produksjonen av solenergisystemer vil bli tatt de nærmeste dagene. Foto: Erik Martiniussen
19. aug. 2022 - 11:35

– Så vidt jeg vet er ikke beslutningen om å stenge produksjonen tatt ennå. Men med dagens strømpriser er det umulig å drive videre, strømprisene blir rett og slett for høye, sier Tekna-tillitsvalgt Rune Norheim hos Rec Solar Norway til TU fredag formiddag.

Fabrikkene i Porsgrunn og Kristiansand hadde fått kontroll på en prosess for å bruke biprodukter fra waferproduksjonen til å lage nye wafere. Da er det trist at høye strømpriser skal være det som bremser, mener han.

– Det er kun strømprisene som er problemet, sier Norheim. 

Fredag kveld melder selskapet at den midlertidige nedstengingen trer i kraft fra tredje september. Jan Enno Bicker, administrerende direktør i Rec Group, beklager beslutningen, heter det i en pressemelding.

- Etter en suksessfull opptrapping, med høye volumer og stigende produktpriser, hadde Rec hadd et positivt resultat om det ikke hadde vært for høye strømpriser. Vi er sikre på å starte vår virksomhet i Norge igjen og fortsette å produsere silisium med verdens laveste karbonavtrykk, så snart kraftprisene i Norge stabiliseres, eller når Norges storting iverksetter tiltak for å bedre støtte sin rene energiforedlingsindustri, sier Bicker i meldingen.

250 ansatte

Det var Fædrelandsvennen som først meldte at 250 ansatte i Rec Solar Norway har fått beskjed om at produksjonen stanses. Årsaken var at bedriften ikke kan drifte videre med dagens strømpriser. 

Selskapet har anlegg i Porsgrunn og Kristiansand. Til Telemarksavisa sa ansatte torsdag kveld at de forventet å bli permitterte. 

Næringsminister Jan Christian Vestre under et besøk i Brussel. Nå vurderer han EUs lov om nullutslippsindustri og EØS.
Les også

Ingen timeplan for å innlemme EUs lov om nullutslipp i EØS

– Vi har hørt rykter om at det kommer en strømregning for juli på 60 millioner kroner for fabrikken på Herøya og fabrikken i Kristiansand. Da hjelper det ikke mye å være en del av det grønne skiftet, sier Arnt Ove Melby som tidligere var tillitsvalgt ved Rec, til TA torsdag kveld.

Forbundet som organiserer de 250 ansatte i Rec Solar Norway jobber for å hindre at produksjonen stenger som følge av strømprisene

– I dagene og ukene som kommer, vil vi både ha fokus på medlemmene våre, som etter alt å dømme møter permitteringsvarsel, og jobbe mot både bedrift og myndigheter for at produksjonen skal fortsette her i landet, skriver forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi i en epost til NRK.

– Vi har på ingen måte gitt opp at Rec Solar skal velge å bli værende i Norge, understreker Alfheim.

Gjenvinner sagstøv

Tekna-tillitsvalgt Rune Norheim forklarer produksjonsmetoden:

– REC er de eneste som har klart å resirkulere sagstøv fra wafering til nytt solcellesilisium. En tredjedel av silisiumsmaterialet sages vekk når en lager wafere. Dette er en prosess vi har kontroll på nå, men når strømprisen går så til de grader til himmels, er det likevel vanskelig å få lønnsomhet. Så det er strømprisen som gjør at vi eventuelt må stanse produksjonen. Men vi kan fortsette hvis det kommer en strømstøtte. Målet er ikke å legge ned. Vårt materiale gir 95 prosent lavere CO2-utslipp enn råstoff produsert etter vanlig metode, sier Norheim.

Han sier at en eventuell midlertidig nedstenging kan vare i opptil 26 uker, men at de kan starte opp igjen tidligere.

– Jeg synes det er veldig rart at Norge som er bygd på rimelig kraft, skal kunne få såpass hinsides strømpriser at det ikke er mulig å drive. Og så er det trist at det er strømprisen som skal stanse når man drar i gang nye prosjekter, ikke teknologien. Det er også fortvilende at produksjonen i så fall kan bli flyttet til land som produserer med kullkraft. Da har det grønne skiftet tapt, sier han.

Jobber politisk

Årsregnskapet viser et underskudd på nærmere 2,4 milliarder kroner i 2021, hovedsakelig grunnet nedskrivning av varige driftsmidler og immaterielle eiendeler. Der heter det også at de rekordhøye strømprisene er en bekymring. Selskapet jobber politisk sammen med andre energiintensive industrier og NHO for å oppnå nasjonale tiltak som kan kompensere for situasjonen. Selskapet forventer, og har fått signaler om, at en ny ordning for CO2-kompensasjon vil innført. Den beregnede kompensasjonen viser at dette vil kunne kompensere for høye kraftpriser, heter det.

 Selskapet har varslet at det vil komme en pressemelding om situasjonen.

Rec Solar Norway produserer veldig rent silisum til bruk i solkraftindustrien. 

Elkem kjøper Rec Solars norske fabrikker, som inkluderer industriområder like ved selskapets egen fabrikk i Fiskaa i Kristiansand. 
Les også

Elkem kjøper opp Rec Solars fabrikker

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.