ENERGI

Havvindauksjonen: – Startskuddet for storstilte havvindutbygginger 

Industrien og interesseorganisasjonene uttrykker lettelse over at den historiske havvindauksjonen kom i mål og man nå kan komme i gang med utbyggingen.

Administrerende direktør i Offshore Norge, Hildegunn T. Blindheim.
Administrerende direktør i Offshore Norge, Hildegunn T. Blindheim. Foto: Mats Bakken/Offshore Norge
20. mars 2024 - 11:34

– Det er gledelig at Parkwind og Ingka Investments i dag har vunnet auksjonen for Sørlige Nordsjø II. Dette er startskuddet og en stor merkedag for havvindindustrien i Norge, sier administrerende direktør Hildegunn T. Blindheim  i Offshore Norge som organiserer havvindselskaper på norsk sokkel.

Hun viser i uttalelsen til at rammebetingelsene for å bygge ut Sørlige Nordsjø II har vært krevende. Områdene på norsk sokkel ble utlyst i mars i fjor, og flere aktører har trukket seg som budgivere på oppløpssiden.

– Utbygging av Sørlige Nordsjø II vil være sentralt for å forsyne Norge med fornybar energi, og havvind har alle forutsetninger for å bli en viktig ny offshoreindustri i Norge, sier hun.

Les også

– Positivt signal

Norwegian Offshore Wind, med nærmere 400 medlemsbedrifter innen havvind, viser til at belgiske Parkwind i konsortiet Ventyr har solid erfaring med utbygging av havvind.

– Parkwind har allerede vist stor interesse for å mobilisere den norske leverandørkjeden, sier leder for interesseorganisasjonen Arvid Nesse i en uttalelse.

Arvid Nesse i Norwegian Offshore Wind. <i>Foto:  Metcentre</i>
Arvid Nesse i Norwegian Offshore Wind. Foto:  Metcentre

Han viser til at Ingka Investments, Ikeas investeringsselskap, er en solid investor å ha med på laget. Ingka har også signalisert at de vil være med i konkurransen om å få bygge ut Utsira Nord som blir første område for flytende havvind.

 – Dette er et positivt signal om at aktørene forventer kostnadsreduksjoner, sier han.

Han viser til at det å ha et hjemmemarked er helt essensielt for at norske leverandører lykkes med eksport. Norge er ikke markedsledende innen bunnfast havvind, og derfor er Sørlige Nordsjø II en milepæl for industrien, mener han.

– Det sikrer større forutsigbarhet for leverandørindustrien.

Nesse forventer nå at regjeringen også får landet opplegget rundt Utsira Nord.

Les også

– Norge er pionerer innen flytende teknologier. Utsira Nord vil være viktig for å at vi blir verdensledende innen flytende havvind, sier Nesse.

Venter på neste utlysning

Fornybar-topp Åslaug Haga er også svært glad for at Norge nå er i gang med sitt første store havvindprosjekt.

– Dette vil bidra med betydelig kraft til omstillingen av Norge, men også store muligheter for norsk leverandørindustri, sier Haga som leder interesseorganisasjonen Fornybar Norge.

At flere aktører ble med i auksjonen, mener hun viser at næringslivet har tro på havvind, til tross for en krevende markedssituasjon med kostnadsvekst, inflasjon og press på leverandørkjeder.

Åslaug Haga, administrerende direktør interesseorganisasjonen Fornybar Norge. <i>Foto: Arash Nejad</i>
Åslaug Haga, administrerende direktør interesseorganisasjonen Fornybar Norge. Foto: Arash Nejad

 Hun understreker at dette bare er starten på havvindsatsingen.

 – Nå må vi komme raskt i gang med utlysingen på Utsira Nord og nye felt langs norskekysten. 2025-runden bør være på 6-10 GW for at vi skal nå regjeringens mål om 30 GW i 2040. Oljeskattepakken har gitt leverandørindustrien mange jobber, men fra 2026 avtar dette betydelig. Da er det viktig å gi industrien nye oppgaver innenfor havvind, sier Haga.

Hun mener forutsigbare tildelingsrunder og rammevilkår vil bidra til konkurranse og aktørmangfold.

Les også

– Havvindutbyggere og leverandørindustri er avhengige av hyppige tildelinger og forutsigbarhet for å få volumet opp og kostnadene ned. På sikt vil dette bli en lønnsom næring uten behov for subsidier. Vi er best tjent med mange aktører, brede konkurranser og innovasjon – slik vi har sett med utviklingen av petroleumsvirksomheten på norsk sokkel, sier Haga.

Historisk dag 

Også daglig leder Sigrun Gjerløw Aasland i Miljøstiftelsen Zero kaller det en historisk dag.

‒ Kraften fra Sørlige Nordsjø blir viktig for å realisere klimakutt, lavere strømpriser og for næringslivets konkurransekraft, sier Aasland i en presseuttalelse.

Sigrun Gjerløw Aasland, daglig leder i Zero. <i>Foto:   Tore Stensvold</i>
Sigrun Gjerløw Aasland, daglig leder i Zero. Foto:   Tore Stensvold

Også hun peker på at det nå blir viktig å få lyst ut flere nye områder i 2025, også for flytende havvind.

– Den eneste måten å få ned kostnadene på, er å komme i gang med prosjekter, fortsetter hun.

Fremover må oljenæringen betale mer, mener Zero.

‒ Havvind vil bli gradvis billigere, men nå er kostnadene høye. Olje- og gassnæringen bør også bidra til å finansiere flere prosjekter fremover, gjennom økt CO2-avgift eller en ny produksjonsavgift, slik at vi klarer å løfte også de mer umodne prosjektene med flytende havvind, sier Aasland.

På Oslo Børs ble også utfallet av havvindauksjonen tolket positivt for Equinor som fikk et lite kursløft da det ble klart at det ikke blir landets ledende oljeselskap som skal bygge ut landets første havvindfelt. 

 Advarer om kompetansemangel

Nito-president Trond Markussen mener det er gledelig at budrunden pågikk såpass lenge.

– Auksjonen viser tydelig at bedriftene ser potensialet som ligger i havvind, sier Markussen i Nito som er Norges største fagforening for ingeniører og teknologer med over 107.000 medlemmer.

Han viser til at den gigantiske investeringen som nå skal gjøres vil kreve mye kompetanse.

– Vi mangler allerede tusenvis av ingeniører og kampen om hodene er tøff. Kompetansekrisen vil påvirke havvindsatsingen, så det blir en viktig oppgave å løse for å sikre utvikling og framdrift i prosjektet, sier Markussen.

Han mener Norges erfaring som olje- og gassnasjon og flere tiår med drift på norsk sokkel vil komme godt med i havvindutviklingen.

Nikolai Astrup i Høyre. <i>Foto:  Are Thunes Samsonsen</i>
Nikolai Astrup i Høyre. Foto:  Are Thunes Samsonsen

Etterlyser hybridkabel

Høyres Nikolai Astrup mener det er bra at havvind-auksjonen landet på et relativt lavt prisnivå.

– Dette lover bra for industriutviklingen og kommersielle prosjekter fremover. Vi håper norske aktører klarer å vinne fremtidige aksjoner også, så mer av verdiskapingen blir igjen i Norge, sier Astrup i en uttalelse.

Høyre mener likevel det var en tabbe å dele Sørlige Nordsjø II i to og har tidligere tatt til orde for hybridkabler for å få ned kostnadene ved utbygging.

– Med Høyres løsning hadde vi fått mer kraft, fortere, med et betydelig lavere støttebehov fra skattebetalerne. Spørsmålet nå er hva regjeringen vil gjøre videre for å sikre at havvindsatsningen ikke krever like høye subsidier for hvert enkelt prosjekt fremover. Vil de avklare at vi trenger hybridkabler til neste fase, og et nordsjønett på sikt? Kabelen kan være betydelig større mot Norge, slik at mest kraft går hit og strømprisene holdes nede, påpeker Astrup

MDG mener 115 øre per kWh som ble prisen i auksjonen, sannsynligvis er en høyere pris enn man ville oppnådd hvis regjeringen hadde gått inn for å koble Sørlige Nordsjø II til Europa med hybridkabel, slik også MDG tok til orde for.

– I fremtidige havvindprosjekter vil MDG jobbe for mindre kraftproteksjonisme og mer europeisk samarbeid, sier Rasmus Hanson.

MDG vil nå følge nøye med på utbyggingen for at havvindssatsingen skal ha minimal og helst positiv natureffekt.

Les også

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.