ENERGI

Rec Solar legger ned i Norge – rundt 100 mister jobben

Solcelle-produsenten Rec Solar legger ned virksomheten sin i Norge, og rundt 100 ansatte mister jobben.

Fiskaa teknologipark vest for sentrum av Kristiansand der REC Solar holder til. Nå legger de ned virksomheten i Norge.
Fiskaa teknologipark vest for sentrum av Kristiansand der REC Solar holder til. Nå legger de ned virksomheten i Norge. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB
22. nov. 2023 - 12:57

Det melder Fædrelandsvennen. Selskapet sier at de har gjort flere tiltak for å opprettholde driften.

– Men vi er kommet til punktet der det dessverre ikke er mulig å se for seg produksjon av høyrent silisium i Norge som går i balanse. Vi beklager at dette nå rammer dyktige Rec-ansatte, sier administrerende direktør Jan Enno Bicker i en pressemelding.

Fædrelandsvennen skriver at det var allmøte i bedriften i Kristiansand tirsdag. Rec Solar har slitt økonomisk lenge og gikk med et underskudd på 335 millioner kroner i fjor.

I årsrapportene kom det da også fram at de ventet lavere inntekter og etterspørsel i 2023.

Hundre mister jobben

Prisen på solceller har falt over 30 prosent så langt i år. Storsatsinger i Kina og USA har ført til overproduksjon av polysilisium globalt.

I august gikk Norwegian Crystals i Glomfjord konkurs og alle ansatte mistet jobben.

De fleste av dagens drøyt hundre ansatte mister jobben, mens rundt ti ansatte skal få tilbud om midlertidig jobb for å sikre en forsvarlig nedstengning.

Rec Solar har fram til nå produsert silisium i Kristiansand og i Porsgrunn, mens selve solcellepanelene settes sammen på selskapets fabrikk i Singapore.

Produksjonen i Kristiansand har vært stanset i høst på grunn av lav etterspørsel. De første store oppsigelsesrundene kom allerede i mars i år, da over 50 ansatte mistet jobben. Da hadde over 60 ansatte allerede har sagt opp etter permitteringer.

Takket nei til strømavtale

REC Solar har helt siden sommeren kjempet for å få strømstøtte fra staten. I august var selskapet i forhandlinger om en strømavtale med Agder Energi og Statkraft, som ikke førte fram.

Agder Energi hevdet senere at REC takket nei til en svært gunstig strømavtale allerede våren 2022.

REC Solar ble i 2021 kjøpt opp av Reliance Industries, et flernasjonalt konglomerat eid av indiske Mukesh Ambani, som da var verdens 11. rikeste person, ifølge Bloomberg.

Industri Energi har hevdet at eierne aldri har vist vilje til å investere i Norge.

– Tvert imot så vet vi at de investerer massivt i å bygge opp solindustri i India, skrev Cay Nordhaug i Industri Energi i en pressemelding i mars i år.

Også i andre halvår i 2019 var over 100 ansatte ved Rec Solar i Kristiansand permittert. Den gang på grunn av en omlegging fra polykrystallinsk silisium, til produksjon av monokrystallinsk silisium.  

Rec Solar-fabrikken.
Les også

Rec Solar stenger ned i Kristiansand

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.