ENERGI

REC Solar i Kristiansand permitterer ansatte fram til nyttår. Skal legge om produksjonen

REC Solar permitterer 100 ansatte. Går igjennom beinhard omstilling.

REC Solar i Kristiansand permitterer minst 100 ansatte framover.
REC Solar i Kristiansand permitterer minst 100 ansatte framover. Foto: Tore Stensvold
26. juni 2019 - 10:29

Minst 100 ansatte ved Rec Solars fabrikk på Fiskaa i Kristiansand permittert ut året. De ansatte fikk beskjeden på et allmøte tirsdag, skriver Fædrelandsvennen.

– Brutalt

Det er rundt 185 ansatte ved fabrikken som produserer silisium til solceller i Kristiansand.

– Jeg tror ikke det har gått opp for alle hvor brutalt dette er. Jeg sliter litt med å forstå det selv, sier hovedtillitsvalgt Jarl Valand til Fædrelandsvennen.

REC Solar gjennomgår for tiden en stor omstillingsprosess, der de skal legge om produksjonen fra å ha produsert poykrystallinsk silisium, til å produsere monokrystallinsk silisium. Etter hva TU forstår, er dette en del av årsaken til at de ansatte nå permitteres.

– Vi går igjennom en svært tøff prosess nå. Men når det er sagt, har jeg god tro på framtiden, sier Valand til TU.

– Eierne, China National BlueStar, investerer 130 millioner kroner på å legge om produksjonen i år, og de skal investere 100 millioner neste år. Så jeg er optimistisk på at vi starter opp igjen. Men det er beintøft nå, sier han til TU.

Ifølge Fædrelandsvennen har Elkem Solar/REC Solar Norway gått med et samlet underskudd på 5,7 milliarder kroner i tiårsperioden 2008–2017. Årsaken er lavere etterspørsel, blant annet fra Kina.

Boligbygging, Boligprodusentene, nyboligsalg, igangsetting, RIF, NAL, Afag, Ari Soilammi, Per Christian Opsahl, Adnan Harambasic, rådgivere, marked, utsikter
Les også

Byggebransjen: Bråstopp får store følger for rådgivere og arkitekter

Fall i etterspørselen i Kina

TU omtalte de store tapene i en artikkel allerede i 2012. Siden den gang har selskapet vært gjennom flere endringer.

I fjor høst ble det kjent at prisfallet i hele verdikjeden, hadde hatt en voldsom effekt på den norske solindustrien.

– Den store forskjellen kom natt til 1. juni 2018 da kinesiske myndigheter varslet at etterspørselen fra dem ville bli halvparten av det de tidligere har meldt. Kina står for halve verdensmarkedet, så det er dramatisk. Samtidig er det mange nye fabrikker og store lagre i verden, så det er et stort avvik mellom tilbud og etterspørsel. Alle vil selge unna lagrene sine, sa daværende fabrikksjef David Verdu i REC Solar på Herøya til TU i fjor høst.

I mars permitterte solcelleprodusenten 65 ansatte på Herøya i Porsgrunn i 26 uker.

Rec Solar eies av Elkem ASA, og har produksjon på Herøya, Kristiansand og i Singapore.

Likevel optimisme i bransjen

Tross permitteringene, er det optimisme i bransjen. Etter et tøft år, med permitteringer og store underskudd, er ingot-produsenten Norwegian Crystals i ferd med å finne fotfeste igjen. I februar ble alle ansatte som var permittert i vinter, hentet tilbake i jobb. Nå planlegger selskapet store utvidelser ved fabrikken i Glomfjord.

– Klarer vi å hente inn nok kapital, er planene å installere 45 nye ovner i løpet av det neste året, sier administrerende direktør, Gøran Bye til TU.

Det representerer en dobling av produksjonskapasiteten i forhold til i dag.

Også Norsun i Årdal skal doble produksjonen. Selskapet meldte i juni at de hadde hentet inn 515 millioner kroner i frisk kapital for å oppgradere teknologien.

Oslo 20240207. Energiminister Terje Aasland  (Ap)  etter spørretimen i Stortinget-Foto: Terje Bendiksby / NTB
Les også

Stans i nye vedtak for oljefeltene i klimadom

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.