KRAFT

Raser mot havvindmøller

SHERINGHAM VINDPARK: Slik ser StatoilHydro for seg det nye havvind-prosjektet sammen med Statkraft. Prislappen på anlegget utenfor Storbritannia er 10 milliarder norske kroner.
SHERINGHAM VINDPARK: Slik ser StatoilHydro for seg det nye havvind-prosjektet sammen med Statkraft. Prislappen på anlegget utenfor Storbritannia er 10 milliarder norske kroner. Bilde: Statoil
Ole K. Helgesen
4. mai 2009 - 07:06

17. april gikk høringsfristen ut på regjeringens forslag om en ny lov om offshore fornybar energi. Forslaget innebærer at fornybar energiproduksjon kan etableres etter at staten har åpnet bestemte områder for søknader om konsesjon.

Fiskarlaget føler seg overkjørt i regjeringens iver etter å få på plass offshore vindmøller.

– Vi er veldig skeptiske til prosessen. Departementet har ikke snakket med fiskerne i det hele tatt. Vi føler oss skviset av departementet, sier Nils Myklebust, formann i Sogn og Fjordane Fiskarlag. Han sier at Norge må bestemme seg for om man vil produsere energi eller mat.

Mange måltider

– Vi kan ikke godta at fiskefeltene blir okkuperte av havvindmøller for at Norge skal kunne levere billig subsidiert kraft til Europa. Den norske fiskerinæringen står for 27 til 30 millioner måltider hver dag. Man kan ikke erstatte dette med subsidiert energiproduksjon, sier han.

Sogn og Fjordane Fiskarlag er svært kritiske til lovforslaget i sitt høringssvar. Fiskerne mener at dersom det skal plasseres vindmøller i havet, må de ikke komme i konflikt med fiskefeltene.

– Vi lurer på hvor politikerne ser for seg at disse vindmøllene skal plasseres. Det snakkes om å bygge 6000 havvindmøller. Dette vil legge beslag på et område fra grunnlinjen og 10 nautiske mil utover fra Bergen til Mo i Rana. Disse parkene har et enormt arealbehov, sier Myklebust.

Fiskarlaget har regnet seg fram til arealbehovet ved å se på hvor stort areal som blir beslaglagt av Statkrafts 216 planlagte vindmøller utenfor Stad.

Erstatningsordning

Olje- og energidepartementet legger opp til en erstatningsordning for fiskere som blir berørt av havvindmøller. Men fiskerne er kritiske til dette.

I høringssvaret til Sogn og Fjordane Fiskarlag understrekes det også at erstatningsordningen er tidsavgrenset til bare sju år. Fiskerne mener den må gjelde så lenge de taper penger.

– Vi er ikke ute etter erstatninger. Vi vil gjøre jobben vår. Dessuten sier departementet ingenting om hvordan de skal bestemme hvem som skal få erstatning. Fisken flytter seg fra år til år. Det er umulig å si hvem som blir berørt, sier Myklebust.

Les også: – Havvind er latterlig

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.