Politiet har begynt å pågripe aksjonister utenfor Finansdepartementet

Politiet fjernet torsdag Fosen-aksjonister foran inngangen til Finansdepartementet. DSS har bedt politiet fjerne demonstranter utenfor fire departementer.

Aksjonister blir båret bort av politet da de torsdag fortsatte sine demonstrasjoner i regjeringskvartalet i protest mot at vindturbinene på Fosen.
Aksjonister blir båret bort av politet da de torsdag fortsatte sine demonstrasjoner i regjeringskvartalet i protest mot at vindturbinene på Fosen. Foto: Alf Simensen/NTB
2. mars 2023 - 10:32

Også tidligere denne uken har Fosen-aksjonistene satt seg foran Finansdepartementet, i tillegg til Olje- og energidepartementet, Klima- og miljødepartementet og Næringsdepartementet. Torsdag utvidet de aksjonen.

Niillas Beaska, talsperson fra Norske Samers Riksforbund, sa til NTB ved 7.30-tiden at de ville stenge ned et tosifret antall departementer.

En liten time senere opplyste Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) at de hadde bedt politiet om hjelp til å åpne for adgang til fire departementer: Finansdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Kultur- og likestillingsdepartementet.

Like før klokken 10.30 startet politiet jobben med å fjerne demonstranter – og første sted var altså Finansdepartementet

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg, som onsdag ble fjernet av politiet to ganger, sitter utenfor Nærings- og fiskeridepartementet. Hun er forberedt på at hun blir båret vekk av politiet for tredje gang.

Havøygavlen vindkraftverk i Havøysund i Finnmark, sett fra Hurtigruta.
Les også

Politiet: Ikke mulig å slukke brannen i vindpark

Anmeldt og bøtelagt

Etter at inngangspartiet ved Finansdepartementet var ryddet for demonstranter, skulle politiet fortløpende fjerne aksjonister ved de øvrige tre departementene.

Aksjonistene hadde i forkant fått pålegg fra politiet om å fjerne seg, men ikke etterkommet dette.

– Da blir de pågrepet, kjørt til sentralarresten, anmeldt og bøtelagt, sier politiets innsatsleder er Tore Barstad til NTB.

– Det er hardt å oppleve at regjeringen heller vil fjerne fredelige demonstranter med makt enn å etterfølge våre krav om å stanse menneskerettighetsbruddet på Fosen, sier Elle Nystad, leder i NSR-Nuorat.

– Dette er ikke bra for Norge

DSS opplyser at de ba politiet om å fjerne demonstranter som var til hinder for at departementene kan utføre sin funksjon.

– Dette er viktig for å ivareta samfunnskritiske funksjoner, skriver DSS på sine nettsider.

Konsernsjef Geir Håøy sier Kongsberg-Gruppen har en ordrereserve på 88,6 milliarder kroner.
Les også

Betaler utbytte på nesten 2,5 milliarder

DSS skriver at de så langt det er mulig, har lagt til rette for at demonstrantene skal få ytre sitt budskap, men at demonstrasjonen ikke kan gå på bekostning av departementenes arbeid eller sikkerheten i og rundt departementene.

Beaska sier til NTB at de kommer til å fortsette aksjonen – og at de mener den rammer staten hardt.

– Og det kommer vi til å fortsette med så lenge ikke regjeringen tar til fornuft. Dette her er ikke bra for Norge, verken omdømmemessig, økonomisk eller politisk. Jeg tror at de nå må ta affære for å komme seg ut av dette, sier talspersonen.

Klatret opp på OED-bygningen

Torsdag klatret også aktivister opp på Olje- og energidepartementet (OED). Derfra ble det hengt opp et banner med budskapet: «Land back. Stop Human Rights Violation in Sápmi.»

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det er klatrere fra Greenpeace som har tatt seg opp på bygningen og festet banneret.

– Vi vurderer om det er sikkert nok for dem å være der, eller om vi må gjøre tiltak, sa innsatsleder Tore Barstad til NRK klokken 9.30.

Aksjonistene protesterer mot at det nå er gått over 500 dager siden Høyesterett fastslo at 151 vindturbiner på Fosenhalvøya i Trøndelag er ulovlige uten avbøtende tiltak.

FN advarer om at elektrisk avfall – alt fra kasserte kjøleskap til TV-er til e-scootere til mobiltelefoner – hoper seg opp over hele verden. Gjenvinningsgraden er altfor lav, og risikerer å falle ytterligere. Her jobber en indisk mann i en gjenvinningsbutikk for EE-avfall.
Les også

Enorme mengder EE-avfall er en katastrofe for miljøet 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.