BYGG

Politiet: 139 bygninger kan ha gått tapt i brannen

Brannen i Nord-Trøndelag er fortsatt ikke under kontroll.

En lyngbrann i Flatanger i Nord-Trøndelag er ute av kontroll.
En lyngbrann i Flatanger i Nord-Trøndelag er ute av kontroll. Bilde: NTB scanpix
28. jan. 2014 - 12:04

– Vi anser Småværet og Husvåg som tapt. I det området er det registrert 139 bygninger, og 32 fastboende. Beboerne skal være i sikkerhet, sier politiadvokat Trude Skogen i Nord-Trøndelag politidistrikt til NRK.

Forsvaret bidrar

Lyngbrannen i Flatanger ble varslet klokken 22.30 mandag kveld. To timer senere ble rundt 20 beboere i Hasvåg lengst nord og Småværet lengst vest evakuert.

Tirsdag formiddag melder brannvesenet at de ikke har kontroll over brannen i Hasvåg, Hårstad og Småværet. Ifølge TV 2 ble Forsvaret tirsdag formiddag bedt om å bistå og har sendt totalt fire Bell 412-helikoptre som skal bidra til brannslukking i området.

Forsvaret har også to kystvaktfartøy i farvannet utenfor områder som er satt i brann. Helikoptrene skal være fremme mellom klokka 13.30 og 14.

Brannsjef Hans Petter Haukø sier til Adresseavisen at vind og røykutvikling gjør det uoversiktlig, men at mellom 50 og 70 bygninger har brent ned i Hasvåg. Det utgjør mesteparten av bebyggelsen i grenda. Skipperen på redningsskøyta Harald V, Tor Helge Waagø, sier til NTB at minst halvparten av bebyggelsen i bygda Småværet har brent ned.

Les også: Bruker oksygenfattig luft til å forhindre brann

Blåser kraftig

Redningsskøyta Harald V seiler rundt brannområdene for å observere lyng- og gressbrannen, og tirsdag formiddag lå båten utenfor Småværet.

– Det brenner ennå her, og det tok nettopp fyr i et stort bolighus, sier Waagø.

Han opplyser at de brenner sporadisk i fjellsidene og holmene innover. Observasjonene melder de videre til brannvesenet, som ikke er til stede i Småværet.

– Det er ingen brannfolk som kommer seg hit, forteller Waagø.

– Dette er trasig, sier han videre.

Beboere i nærheten av der brannen startet, har fortalt at opptakten til brannen var at det skal ha oppstått gnister i en høyspentledning som hadde falt sammen, og at gnistene deretter antente det tørre gresset. Sterk vind i området førte, og fører, til rask spredning.

Les også: Sprinkleranlegg kunne reddet to av tre som omkommer i brann

Evakuert

Blant dem som ble evakuert mandag var tidligere ordfører i Flatanger kommune, Øyvind Mårvik i Hasvåg.

– Vi dro ut for å se om det var noe brann. Da traff vi brannsjefen i kommunen, som fortalte at vi måtte dra hjem, hente det nødvendigste og dra til leirskolen på Drageid sier Mårvik.

Han forteller at de så brannen mot himmelen da de kjørte langs veien mot leirskolen.

– Når det brenner og blåser sånn, er det ikke noe man kan gjøre. Da er man prisgitt naturkreftene, sier Mårvik.

Lært av Lærdal

Post- og teletilsynet (PT) opplyser på sine nettsider at tilsynet har kontakt med tilbydere av kommunikasjonstjenester i Nord-Trøndelag.

– PT gir denne saken full prioritet nå. Under brannen i Lærdal opplevde vi hvor vanskelig det var å kommunisere når telefonnettet var nede. Vi har fått noen feilmeldinger i Nord-Trøndelag, men det har heldigvis ikke nådd Lærdal-nivået. Skulle folk i området få problemer med mobilnettet, oppfordrer vi om å ta ut simkortet og ringe 112, sier assisterende direktør Elisabeth Sørbøe Aarsether i tilsynet.

Les også:

Dette er røykvarsleren alle ekspertene anbefaler  

Høyblokkas styrke skal vurderes på nytt

– Dette er fremtidens byggemateriale

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.