BYGG

Petter og familien fikk smarthus-teknologi installert gratis i boligen

Nå skal strømforbruket ned.

Ina AndersenIna AndersenJournalist
25. des. 2015 - 09:52

Som en del av et storstilt, europeisk smartbyprosjekt skal Lyse bruke de nye automatiske strømmålerne og deres egen smarthusteknologi, for å vise hvordan fiber kan utnyttes til energieffektivisering, hjemmeautomasjon og løsninger for videokommunikasjon.

For å gjøre det har de installert smarthusfunksjoner i 100 boliger i Stavanger, i tillegg til et sykehjem og en skole.

Dermed kan Petter Dahle Melhus og familien nå styre og følge strømforbruket i hjemmet sitt ved hjelp av mobilen.

Skal dokumentere energiforbruk

Stavanger, sammen med engelske Manchester og nederlandske Eindhoven, er fyrtårn for EU-kommisjonens Smart Cities and Communities (SCC).

De tre byene har gått sammen om et felles prosjekt, «Triangulum», for å utvikle smarte løsninger innen mobilitet, energi og IKT, for framtidens bærekraftige byer i Europa.

Fra 2015 til 2019 skal Stavanger utvikle, gjennomføre og dele innovative løsninger, som skal bidra til å løse samfunnsutfordringer på veien mot bærekraftige, urbane samfunn i Europa.

Lyses bidrag er en del av dette, med hovedmål om å kunne dokumentere en nedgang i energibruken ved hjelp av de smarte løsningene.

– For Lyse sin del gir dette oss muligheten til å samle inn data om forbruksmønsteret. Vi kan se hvordan strømmen brukes, når den brukes og vi får anledning til å styre belastningen etter kapasiteten i strømnettet. Det er mange nye utfordringer på dette området, et eksempel er om mange i samme gate skal lade elbilen på samme tid, forklarer Per Fjeld, Lyses prosjektleder for Triangulum, til Teknisk Ukeblad.

Teknologien styres og følges enkelt fra mobiltelefonen.
Teknologien styres og følges enkelt fra mobiltelefonen.

– Ser kostnadene

For de 100 boligene som har fått installert Lyses smarthus-teknologi vil plattformen blant annet gi dem anledning til å overvåke, styre og fjernstyre eget strømforbruk. Ved hjelp av mobile enheter som mobil og nettbrett, i tillegg til en skjerm fast installert i hjemmet, får de tilgang til data om strømforbruket.

Her kan de se hvor mye elektrisitet som brukes i ulike rom, til ulike tider på døgnet, fra hvor som helst. De vil kunne styre lys og varmekilder ved hjelp av tastetrykk. Det er også egne forhåndsinnstilte moduser for når forbrukeren er hjemme og borte, hvor lys og varme justeres etter behovet.

På denne måten har forbrukeren tilgang til informasjon som kan hjelpe dem med å redusere energibruken, eller vurdere andre energikilder i rom hvor bruken er høy.

– Når du kan sjekke forbruket på mobiltelefonen, og får det i ansiktet på den måten hele tiden, så blir det jo noe du tenker på. Du ser jo bokstavlig talt kostanden foran deg. For det er gjerne det det handler om, å endre tankegangen rundt strømforbruket og bli mer bevisst, sier Melhus.

Først ut

Hjemmet til Melhus var blant de aller første boligene i prosjektet som fikk smarthusfunksjoner installert. Han og familien har dermed kunnet overvåke strømforbruket og styre lysene automatisk i rundt syv uker.

Snart blir også varmestyring installert, i tillegg til at de får smartdør installert. Den kan blant annet åpnes og lukkes via en app, selv om du ikke er hjemme. Lyse jobber også med å utvikle funksjoner som kan gi brukeren informasjon om vær, trafikk, kollektivtransport og lignende gjennom smarthus-plattformen.

Fiberkapasiteten i området som brukes til prosjektet er dessuten oppgradert til 1 gigabyte per husstand.

Melhus forklarer at det var helt tilfeldig at han sendte inn en søknad om å få bli med i smartby-prosjektet. Han har tidligere vurdert å installere smarthusfunksjoner, men har ikke lykkes i å finne et enkelt system som har passet hans behov.

– Nå får vi anledning til å teste ut produktene og bruken vår kostnadsfritt. Og så langt er vi veldig fornøyde. Etter at det ble installert har vi hatt det i bruk fra dag én. Det har vært enkelt å sette seg inn i og det øker komforten. Så håper vi at dette er noe som vil hjelpe oss til å bruke minst mulig strøm, både for økonomien og miljøet sin del, sier han.

Følger utvikling i tre år

Når alle funksjoner er installert i alle de hundre boligene vil Lyse begynne å samle data. De skal inn i en datahub som Universitetet i Stavanger styrer, som er en del av smartby-prosjektet.

– Vi har et utgangspunkt før vi begynner å måle, basert på gjennomsnittlig forbruk, og så følger vi utviklingen. Resultatene skal presenteres en gang i løpet av 2018, forklarer Fjeld.

For Lyse handler det om å få prøve ut teknologien i større skala. Etter de tre årene med datainnsamling, skal de også videreføre prosjektet i andre byer som er med i prosjektet.

– Vi operere i såkalte levende laboratorier. Det er i realtid med noe som berører mange og innbyggerne må engasjeres. Det gjør prosjektet ekstra spennende, poengterer prosjektlederen. 

Men Lyse har ikke bare hatt positive erfaringer med innføringen av de smarte produktene deres. Boligprosjektet «Fem grader øst» i Stavanger skulle være den første boligutbyggingen hvor alle 124 selveierleiligheter skulle utstyres med smarte lysbrytere og styringspanel fra datterselskapet til Lyse, Smartly.

Men utbygger Obos er alt annet enn fornøyd med resultatet av prestisje-satsingen, og mener teknologien er umoden.

Norges smarteste

Melhus ønsket spesifikt et helt system, som enkelt kunne settes sammen og integreres i huset.

For mange er det det motsatte som er drømmen. Disse har Teknisk Ukeblad forsøkt å finne frem til i kåringen av Norges smarteste hjem.

I denne kategorien finner vi blant andre Hans-Olof Nilsson, som i mars koblet seg av strømnettet, og som skal produsere de 8000 kilowattimene med el huset hans bruker i året selv.

Familien Lundell Mikkelsen i Larvik har gjort om passivhuset sitt til smarthus. Snart blir det plusshus også.

Du kan også bli med inn i det helautomatiske hjemmet til Magnus Ognedal i Stavanger. I 360/VR-videoen kan du klikke og dra, for å se deg rundt i huset.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.