BYGG

Passivhus kan bli fryktelig dyrt

BRUKER LITE: Nedre Flatåsen barnehage bruker 76 kWh/m2 og den er bygget til akseptabel pris. Prosjekteringsleder Sigbjørn Faanes hos Veikdekke regnet ut av ytterligere forbedring til passivhusstandard ville tatt 40 år å betale ned.
BRUKER LITE: Nedre Flatåsen barnehage bruker 76 kWh/m2 og den er bygget til akseptabel pris. Prosjekteringsleder Sigbjørn Faanes hos Veikdekke regnet ut av ytterligere forbedring til passivhusstandard ville tatt 40 år å betale ned. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
20. feb. 2011 - 15:44

– Ja, de siste sparte kilowattimene blir veldig dyre, bekrefter Sigbjørn Faanes.

Han er prosjekteringsleder hos Veidekke i Trondheim og har hatt ansvaret for Nedre Flatåsen barnehage som åpnet i desember.

Overdimensjonert

Den var opprinnelig planlagt etter TEK07 og en energibruk på 150 kWh/m2/år. Sammen med kommunen satte Veidekke seg ned for å se hva som skulle til for å oppnå et mer energivennlig bygg.

Nå er energibruken beregnet til 76 kWh/m 2/år. Merutgiftene kom på 350 000 kroner av en totalpris på godt over 22 millioner kroner for den 1140 m² store barnehagen.

– Det viktigste vi gjorde var å overdimensjonere ventilasjonsanlegget noe, dermed gikk energiforbruket ned. Så var det noen kuldebroproblemer vi løste, forteller Faanes.

Les også: Setter rekord – håper den blir slått

Gjenvinning

Nedre Flatåsen barnehage har 86 prosent varmegjenvinningsgrad fra ventilasjonsluften. Kravet i TEK07 er 70 prosent mens kravet i TEK10 er 80 prosent.

I tillegg har Veidekke lagt stor vekt på tetthett, og oppnådd 0,21. Det er brukt et lag Tyvec og ingen gips.

Bygget ble både trykktestet og termofotografert under byggingen. Isolasjonen er økt med fem centimeter i henhold til kravene, både i gulv, vegger og tak.

Det er lagt inn lysstyring, og jo nærmere vinduene armaturen er jo mindre lyser de. Vinduene har en U-verdi på knapt 0.8, den investeringen alene er nedbetalt på under to år.

– Vurderinger av kost-nytte lå bak alle valgene, de lønte seg.



ENKLE MIDLER: Sigbjørn Faanes mener det er mye å hente med enkle midler. Trondheim kommune har ikke bygd en så billig barnehage på ti år, regnet i pris per kvadratmeter, hevder han.
ENKLE MIDLER: Sigbjørn Faanes mener det er mye å hente med enkle midler. Trondheim kommune har ikke bygd en så billig barnehage på ti år, regnet i pris per kvadratmeter, hevder han.

Marginale gevinster

Flatåsen har regnet ut at om barnehagen skulle nådd passivhusnivå, med et energiforbruk på kun 60 kWh/m2/år ville det ikke kostet mer enn ytterligere 130 000 kroner.

Men gevinsten ville blitt så lav at nedbetalingstiden likevel ville ligget over 30 år.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Ytterligere fem centimeter isolasjon måtte til om barnehagen skulle nådd passivhusnivå. I taket ville det spart 0,4 kWh/m2/år og merkostnadene ville ikke vært nedbetalt før etter 65 år.

I ytterveggene ville det spart 3.9 kW/m2/år så der ville det vært betalt etter 20 år.



Forskjellige regler

Regelverket er "snillere" mot en barnehage med passivhusstandard enn mot en barnehage bygd etter gjeldende TEK.

Der er kravet en luftutskiftning på 10 m3/m2/h mens en passivhusbarnehage kan nøye seg med 6 m3/m2/h.

– Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være slike forskjeller. Ventilasjonseksperter vi har snakket med hevder at seks kubikkmeter er tilstrekkelig, men det krever behovsstyring. Hadde vi kunnet redusere luftutvekslingen ville det alene spart 12 kWh, men det er altså ikke tillatt så lenge barnehagen kun er en lavenergibarnehage, sier Faanes.

Les også: Rådgiverne vil ha passivhus

Full passivhus-splid i byggenæringen

Oslo-skoler blir klimaforbilder

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.