OFFSHORE

På dypt vann i Mexicogolfen

Anders J. Steensen
28. okt. 2005 - 08:00

Bruk av undervannsbrønner på dypt vann øker i Mexicogolfen.

Force Technology i Sandvika utenfor Oslo har utviklet og leverer anlegg som overvåker belastningene på stigerør av stål på dypt vann.

Fra havbunnen og opp til dekk brukes stigerør av stål. Fordelen med dette materialet er styrken og at det vektmessig kan tilpasses behovet. Dessuten foretrekker oljeselskapene disse stigerørene fordi de ikke påvirkes av de sterke virvelstrømmene som av og til oppstår i Golfen.

For å sikre miljøet, installasjonene og leveringsdyktighet ønsker oljeselskapene å overvåke tilstanden på stigerørene. Til dette får de hjelp av teknologi utviklet i Norge. Force Technology har levert overvåkingsutstyr som kontinuerlig måler belastninger på stigerør.



Sensorløsning

Fra undervannsinstallasjonene legges faste rør som går langsmed havbunnen. I stedet for et fleksibelt stigerør brukes bøyelige stålrør som er innfestet på havbunnen og på en flytende fast installasjon, som regel en strekkstagsplattform.

Force Technology har utviklet en sensorløsning som påviser belastningene i området der røret forlater det horisontale planet på havbunnen til det vertikale planet som føres opp til plattformen. I tillegg samles data inn ved innfestningspunktet av stigerøret på produksjonsinnretningen.

– Vi samler inn data som kan gi beslutningsstøtte til oljeselskapet når de vurderer tilstanden på sine stigerør, forteller Pål Tuset i Force Technology. Han har ledet arbeidet med å utvikle instrumenteringen.

Utviklingen er gjennomført i nært samarbeid med kunden og blant annet Bredero, som leverer slike stigerør. Instrumenteringen er støpt inn i isolasjonen rundt stigerøret. Utstyret er levert og testet klar for en installasjon i Golfen, med godt resultat så langt.





Reduserte kostnader

– Våre signaler sendes via kraftkabelen til anleggene på havbunnen. Dette gir en sikker og langvarig forbindelse. Folkene i oljeselskapet kan dermed være sikre på at de hele tiden får de nødvendige kristiske signalene for å ananlysere tilstanden til stigerøret, forteller daglig leder i Force Technology, Henning Arnøy.

Som en del av instrumenteringen inngår sensorer som måler bevegelsen i innfestningen på dekk. Både plattformens bevegelser og strekk- og bøybevegelsene i bunnen av stigerøret er med på å bestemme tilstanden.

På denne måten kan oljeselskapet vurdere om et stigerør bør skiftes ut på grunn av tilstanden. Da unngår oljeselskapet skadelige brudd på stigerørene og kan planlegge en utskifting. Kostnadene både i naturen og i rene penger går ned.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.