KRAFT

På denne gamle flyplassen vil de produsere 73 MW ren energi

Blir Nordens største.

22. juli 2015 - 16:24

En gammel flyplass i kommunen Vejle nært Billund i Danmark kan bli hjem til 349.000 solcellepaneler. Dette fremgår av søknadsdokumenter fra selskapet Energi-Innovation, som danske ingeniøren har fått innsyn i.

Parken skal ta opp et område over 100 hektar, og vil bestå av anlegg som bidrar til 400 kW hver. Disse består av 2,19 meter høye stativer som hver rommer fire rekker med solceller over hverandre. Disse skal få en kapasitet på 73 MW ved hjelp av polykrystalin-paneler.

De fleste byggetillatelser fra kommunen skal allerede være på plass, men selskapet har så langt latt vente på seg med å kommentere planene.

Stor test: Stor test: Disse solcellene er best for norske forhold

Blir Nordens største

Med en samlet effekt på 73 MW vil parken bli Nordens største, og vil utgjøre 11,7 prosent av landets samlede solcellekapasitet. Satsingen på solcelleanlegg i landet har til nå vært relativt liten, rundt 627 MW, ifølge danske Energinet.

Til sammenligning er den samlede kapasiteten til landets vindkraftturbiner, hvor Danmark er verdensledende, på snaut 5 GW. Utbyggingen av denne energikilden fikk riktignok en kraftig brems i fjor, etter at en gunstig støtteordning ble fjernet.

Samtidig har wattprisen for solcellemoduler fra Kina falt dramatisk de siste årene. Mens den i 2011 lå på 10,7 kroner/watt lå den i 2014 på 4,1 kroner ifølge Deutsche Bank.

Også andre selskaper satser stort på solcelleparker i landet. Blant disse er Solenergi Danmark, som vil sette opp et enda større anlegg på 98,6 MW i Randers. Dette skal riktignok bestå av flere anlegg spredt over ulike steder i området, og vil ta opp 247 hektar.

Japanerne skriker etter ren energi: Japanerne skriker etter ren energi - nå vil de hente den fra Finnmark

Vindkraft står for 39 prosent av energimiksen i Danmark, til tross for dette stanset utbyggingen av havvind helt opp i fjor da en gunstig støtteordning ble fjernet.
Vindkraft står for 39 prosent av energimiksen i Danmark, til tross for dette stanset utbyggingen av havvind helt opp i fjor da en gunstig støtteordning ble fjernet.

– Sol lønnsomt lenger nord

– Danmark har i dag betydelige støtteordninger for fotovoltaisk og annen fornybar energi. Landet har for øvrig svært høye elpriser til forbrukere, noe som også bidrar til lønnsomhet for fornybare energiinvesteringer, påpeker professor Atle Midttun ved BI.

– Når det er sagt er behovet for støtte på rask vei ned. Dette ser vi blant annet i Tyskland, hvor det er økonomi i anlegg lengre og lengre nord i landet. Her har solindustrien sett en kraftig reduksjon i innmatingstariffene de siste årene.

Energiøkonomen er ikke forundret over at leverandører nå velger å satse på sol såpass langt nord i Europa. Hvis teknologiutviklingen og kostnadsfallet fortsetter, er det ikke tvil om at solceller vil være gangbare i Norden, inkludert Norge, slår han fast.

Han påpeker også at Norge, og Danmark indirekte, har en stor fordel ved å ha vannkraft som balansekraft. Kostnadene ved å jevne ut svingningene man gjerne får i produksjonen av sol- og vindkraft er således mindre i Norden enn de fleste andre steder.

Perfekt for norske forhold: Satte rekord med solceller som er perfekte for norske forhold

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.