BYGG

Oslos vanndirektør: – Vi må bruke mindre vann eller bygge større kapasitet

Og kapasiteten på kloakkrensing er sprengt.

Oslofolk må kutte vannforbruket med 30 liter hver om dagen om kapasiteten skal kunne forbli på dagens nivå, advarer direktør Per Kristiansen i Vann- og avløpsetaten.
Oslofolk må kutte vannforbruket med 30 liter hver om dagen om kapasiteten skal kunne forbli på dagens nivå, advarer direktør Per Kristiansen i Vann- og avløpsetaten. Bilde: Colourbox
20. juni 2014 - 09:34

Befolkningen i Oslo er ventet å øke med over 10.000 personer hvert år, ifølge anslag fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Byen hadde per 1. januar 634.463 innbyggere. Om seks år kan det være 700.000 innbyggere i hovedstaden.

Kutte 30 liter

I dag bruker hver innbygger 160 liter vann i døgnet. Direktør Per Kristiansen i vann- og avløpsetaten mener folk må kutte forbruket med 30 liter i døgnet.

– Flere byer i Europa er nede på 100 liter om dagen, så 130 bør være realistisk. Klarer vi ikke det, må vi bygge ut mye større kapasitet og flere anlegg, sier Kristiansen til Klassekampen.

Kapasiteten ved kloakkrenseanlegget på Bekkelaget er allerede sprengt, 13 år etter at anlegget var nytt. 2,7 milliarder kroner er bevilget for å utbedre anlegget.

Les også: Norsk kalkulator kan redusere vannforbruk i store mengder

Mangler fagfolk

Videre er lokale myndigheter i gang med å peke ut nye vannkilder og bedre kapasiteten på vannbehandlingen. Det gamle rørsystemet er under kontinuerlig oppgradering, men det er mangel på fagfolk som kan få fortgang i arbeidet.

Kollektivtrafikk er et annet punkt som krever nye investeringer. Ruter ser for seg en tredobling i trafikken og krever store investeringer i ny infrastruktur.

Skolevesenet krever også sitt: Oslo kommune skal investere mellom 20 og 25 milliarder kroner i nye skolebygninger, og ifølge en reguleringsplan som nå er under behandling, er det lagt opp til 100.000 nye boliger som skal bygges de neste 16 årene.

Les også:

Her skal Oslo-avfallet bli til flytende biogass

Selv om vannrørene ligger frostfritt under telen, ødelegges de om vinteren

Her er de mest klimavennlige løsningene for avfall, vann og avløp  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.