ROMFART

Oppskytningen av militært romfartøy er utsatt i USA

En planlagt oppskyting av det militære amerikanske romfartøyet X-37B er utsatt. Hva oppdraget konkret går ut på, er hemmelig.

Den sjuende romferden for X-37B er utsatt. Bildet er fra en tidligere ferd.
Den sjuende romferden for X-37B er utsatt. Bildet er fra en tidligere ferd. Foto: U.S. Space Force/Staff Sgt. Adam Shanks/Wikimedia Commons
13. des. 2023 - 08:37

Det er den sjuende ferden for fartøyet, som er på størrelse med en liten buss og mest av alt ligner en romferge i miniformat. Denne gangen skal oppskytningen for første gang skje med SpaceXs Falcon Heavy-rakett, som er svært kraftig. Det kan bety at fartøyet skal opp i en mye høyere bane enn tidligere.

Oppskytningen fra Kennedy Space Center var først planlagt søndag, men ble utsatt på grunn av dårlig vær på Florida-kysten. Nå er det klart at fartøyet heller ikke skytes opp onsdag.

– Vi avblåser morgendagens oppskytning av Falcon Heavy med USSF-52 for å gjennomføre ytterligere systemsjekker, sier SpaceX i en melding på X/Twitter. Noen ny dato er ikke oppgitt.

Hva fartøyet konkret skal gjøre i verdensrommet, er ukjent. Den nye ferden omfatter «eksperimenter med framtidens overvåkingsteknologi i verdensrommet», ifølge en uttalelse fra det amerikanske luftforsvarets Rapid Capabilities Office.

Den forrige ferden for X-37B varte i omkring to år. Fartøyet landet da i november 2022.

Stadig flere norske bedrifter får øynene opp for hvor viktig EU er for det grønne skiftet, ifølge administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge (t.h.). Her lanserer han en eksportsatsing sammen med daglig lede Sjur Bratland i Norwegian Energy Partners.
Les også

Flere norske bedrifter peker på EU som viktigste pådriver for grønt skifte

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.