KLIMA

EU-forskere: Tolv måneder på rad med rekordhøye globale temperaturer

Mai 2024 var den varmeste maimåneden som noen gang er registrert globalt. Det er tolvte måned på rad at en slik rekord blir satt, ifølge EU-forskere. 

En mann sprayer vann på pendlere for å kjøle dem ned i byen Ahmedabad i India.
En mann sprayer vann på pendlere for å kjøle dem ned i byen Ahmedabad i India. Foto: Ajit Solanki/AP Photo/NTB
5. juni 2024 - 16:51

– Det er sjokkerende, men ikke overraskende, at vi har nådd denne tolvmånedersrekken. Selv om rekken til slutt vil bli brutt, kommer klimaendringene til å vedvare, og det er ingen tegn på at trenden vil snu, sier Carlo Buontempo, som leder EUs klimaovervåkingstjeneste C3S.

Gjennomsnittstemperaturene på jorden i mai var 0,65 grader høyere enn gjennomsnittstemperaturen for mai måned i årene 1991–2020, ifølge forskernes beregninger. Det er tolvte måned på rad at en tilsvarende temperaturrekord blir satt for sin respektive måned.

– Denne rekken av varmeste måneder vil bli husket som relativt kalde, men hvis vi klarer å stabilisere forekomsten av klimagasser i atmosfæren i nær framtid, kan vi kanskje komme tilbake til disse «kalde» temperaturene innen slutten av århundret, sier Buontempo.

Dette bildet ble tatt av et kamera om bord på Odysseus mens den gikk i bane rundt månen onsdag.
Les også

Nå har Odysseus landet på månen – USAs første månelanding på over 51 år

– Enestående

De tolv månedene med rekordhøye globale temperaturer bekreftes samtidig som Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) og Storbritannias meteorologiske institutt publiserer sine prognoser for årene som kommer.

I WMO-rapporten, som omhandler årene 2024-2028, kommer det fram at det er sannsynlig at minst ett av de neste fem årene vil være det varmeste noensinne registrert – og slå 2023.

– Vi lever i en enestående tid, men vi har også en enestående mulighet til å overvåke klimaet, og dette kan bidra til å legge et informasjonsgrunnlag for handlingene våre, sier Buontempo.

I tillegg til den gradvise globale oppvarmingen har trolig værfenomenet El Niño bidratt til å løfte temperaturene det siste året. El Niño var imidlertid over i april, ifølge australske eksperter.

En del forskere tror kutt i avkjølende skipsforurensning har gitt temperaturene et ekstra løft ved å «avdekke» underliggende oppvarming. Men det er uklart hvor sterk denne effekten er.

En befolkning som er mentalt forberedt på krig, virker mer avskrekkende, mener Norges Nato-ambassadør Anita Nergaard.
Les også

Nato-ambassadør: Nordmenn må forberede seg bedre på krise

Tangerte norgesrekord

På verdensbasis var snittemperaturen i mai den høyeste som noen gang er registrert for denne måneden, ifølge C3S. EU-forskerne skal presentere mer detaljerte funn torsdag.

I elleve måneder på rad har den globale temperaturen ligget minst 1,5 grader høyere enn i førindustriell tid. Skulle denne situasjonen vedvare over flere år, vil det såkalte 1,5-gradersmålet være slått.

I Norge ble mai-varmerekorden fra 2018 tangert forrige måned.

– Mai i 2018 satte ekstreme rekorder. Bare seks år etter ser vi lignende temperaturer, sa klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt i helgen.

– Det blir varmere i verden, og Norge er ikke et unntak. Med varmen kommer også styrtregnet, og det kommer vi til å få mer av i fremtiden.

Blant de norske værstasjonene som satte ny mai-rekord, var det flere som har målt temperaturer i over hundre år.

Riksmekleren Mats Ruland (foran) må igjen i ilden for å forsøke å få partene til å bli enige om et lønnsoppgjør som forhindrer streik. Her sammen med Fellesforbundets leder Jørn Eggum (bak) og fungerende leder Knut E. Sunde i Norsk Industri (bakerst) da bruddet i forhandlingene var et faktum bare dager etter at de startet.
Les også

Lønnsoppgjøret inn i sluttfasen: En av tre tror på bedre råd

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.