Operatørrollen bestemmes snart

Snart blir operatøren for Aldous/Avaldsnes-funnet bestemt.
Snart blir operatøren for Aldous/Avaldsnes-funnet bestemt. (Bilde: Lundin)

Verdens største oljefunn til havs i fjor, Aldous/Avaldsnes, skal settes i produksjon i rekordfart. Statoil mener de kan klare å ha funnet i produksjon innen slutten av 2017. Et av de store spørsmålene rundt funnet har vært hvem som får operatørrollen, ettersom funnet er strekker seg fra Lundins Avaldsnes-felt i PL 501 og Statoils Avaldsnes-felt i PL 265.

På en pressekonferanse i dag meddelte Statoil at de nærmer seg en konklusjon i samarbeidsgruppen med Lundin.

Olje i champagneligaen

Vil bygge ut på fem år

Avklares raskt

– Vi har god dialog og et godt samarbeid med Lundin om hvordan vi skal organisere oss i utbyggingen av Aldous/Avaldsnes. Statoil er helt klart i stand til å ta på oss et slikt oppdrag. Spørsmålet rundt hvem som blir operatør for plan for utbygging og drift (PUD) er avklart relativt raskt, sa direktør for undersøkelse og produksjon på norsk sokkel i Statoil, Øystein Michelsen, til Teknisk Ukeblad ved spørsmål om hvem som får operatørrollen.

Ifølge Statoil vil det mest sannsynlig bli flere plattformer i feltutbyggingen, med en hovedplattform som har flere mindre plattformer tilknyttet.

Like stort som Ekofisk

Flere satsninger

Til tross for et suksessår innen letevirksomhet, vil ikke Statoil hvile på laurbærene. Under dagens presentasjon sier selskapet at de kommer til å trappe opp satsingen på økt utvinning (IOR), drift av eksisterende felt, letevirksomhet i infrastrukturnære områder samt jakten på nytt leteareal.

Selskapet ser ingen utfordringer med den brede satsningen, og mener de har kapasitet og potensial til å ta på seg oppgavene som står foran dem.

Hemmelig spill om milliardverdier i oljen

Stramt riggmarked

Men letedirektør for norsk sokkel, Gro G. Haatvedt, sier det er utfordringer rundt det stramme riggmarkedet.

– Dette gjør det utfordrende å planlegge, og vi konkurrerer også internt om riggene i de ulike prosjektene.

Se Statoils mest spennende letebrønner for 2012 her.

Statoil frykter kostnadseksplosjon

Kommentar: <br/> Avaldsnes og Aldous <br/> – En stor utfordring for oljeforskningen

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå