KLIMA

Omstridt skadefond kan føre til konflikt på FNs klimatoppmøte

Kun noen uker før FNs klimatoppmøte har det oppstått gnisninger i samtalene om det omstridte skadefondet, som skal hjelpe fattige land rammet av klimaendringer.

To barn står ved de provisoriske teltene som er satt opp for klimaflyktninger i Mogadishu i Somalia. Familien deres ble tvunget til å flykte da regionen deres ble rammet av den verste tørken på over 50 år tidligere i 2023.
To barn står ved de provisoriske teltene som er satt opp for klimaflyktninger i Mogadishu i Somalia. Familien deres ble tvunget til å flykte da regionen deres ble rammet av den verste tørken på over 50 år tidligere i 2023. Foto: AP/NTB
5. nov. 2023 - 19:07

USA og flere utviklingsland har uttrykt skuffelse over avtaleutkastet om skadefondet som ble forhandlet fram i Abu Dhabi lørdag. Utkastet er det samme som vil bli presentert for verdenslederne under klimakonferansen COP28 i Dubai, som går av stabelen i slutten av november.

Det amerikanske utenriksdepartementet sier i en uttalelse at det er leit at enigheten om at donasjoner til fondet skal være frivillige, ikke gjenspeiles i den endelige avtalen, selv om de er glade for at en avtale er oppnådd.

Kritisk med enighet

Avtalen fastsetter grunnleggende mål for fondet, inkludert for dets planlagte lansering i 2024. Den spesifiserer også hvordan fondet skal administreres og hvem som skal ha tilsynet, inkludert et krav om at utviklingsland skal ha plass i styret. Utkastet slår også fast at Verdensbanken skal lede fondet de neste fire årene.

Barbados spesialutsending for klimafinansiering, Avinash Persaud, sier det var kritisk viktig å få avtalen på plass, selv om den er omstridt.

– Det var et tilfelle der suksessen kan måles på lik linje med ubehaget, sier Persaud, som forhandlet på vegne av Latin-Amerika og Karibia i møtene.

Han sier mangelen på en avtale ville ha kastet en skygge over hele FNs klimatoppmøte.

Flere hull i avtalen

Akademikerne streiker utenfor Landbruksdepartementet. Fra mandag trappes streiken opp
Les også

Akademikerne og Unio går ut i streik

Mohamed Nar, hovedforhandler fra Egypt, fjorårets vert for klimatoppmøtet, sier avtalen mangler informasjon om omfanget og kildene til finansieringen, og en erkjennelse av kostnadene som påløper utviklingsland.

Kravet om å etablere et skadefond for å hjelpe fattige land som rammes hardt av klimaendringene har vært et fokus i FNs klimaforhandlinger helt siden de startet for 30 år siden, og ideen ble endelig realisert på fjorårets møte i Egypt.

Siden den gang har en mindre forhandlingsgruppe som representerer både rike land og utviklingsland møttes flere ganger for å sluttføre detaljene om fondet. Deres siste møte i byen Aswan i Egypt i november endte fastlåst.

Selv om en avtale er bedre enn ingenting, mener klimapolitiske analytikere at det fortsatt er mange hull som må fylles hvis fondet skal være effektivt i å hjelpe fattige og sårbare land med klimakatastrofer.

Guvernør Jurij Jevdokimov i Murmansk viste i 2007 fram et norskfinansiert kart over atomavfallsanlegget i Andrejevabukta til daværende statsminister Jens Stoltenberg da han besøkte byen. Nå har atomsikkerhetssamarbeidet opphørt.
Les også

Norges atomsikkerhetssamarbeid med Russland har opphørt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.