ENERGI

Norges atomsikkerhetssamarbeid med Russland har opphørt

I tre tiår har Norge samarbeidet tett med Russland for å redusere risikoen for atomulykker og radioaktiv forurensning. Nå har arbeidet stoppet helt opp.

Guvernør Jurij Jevdokimov i Murmansk viste i 2007 fram et norskfinansiert kart over atomavfallsanlegget i Andrejevabukta til daværende statsminister Jens Stoltenberg da han besøkte byen. Nå har atomsikkerhetssamarbeidet opphørt.
Guvernør Jurij Jevdokimov i Murmansk viste i 2007 fram et norskfinansiert kart over atomavfallsanlegget i Andrejevabukta til daværende statsminister Jens Stoltenberg da han besøkte byen. Nå har atomsikkerhetssamarbeidet opphørt. Foto: Erlend Aas/NTB
21. juni 2024 - 12:55

– Atomsikkerhetssamarbeidet med russiske myndigheter har opphørt både på politisk og teknisk nivå, skriver regjeringen i en ny stortingsmelding om atomsikkerhetssamarbeid.

Russland har mye atomvirksomhet, og mye av det er plassert nær grensen til Norge. Derfor har Norge samarbeidet tett med Russland om flere prosjekter for å begrense risikoen for ulykker.

Men etter Russlands annektering av Krym i 2014 har dette gradvis blitt trappet ned, og nå er det full stans, ifølge regjeringen.

Russland trappet ned varslingsøvelser

Allerede etter invasjonen av Ukraina i 2022, frøs Norge finansieringen av prosjekter i Nordvest-Russland.

– Russland stilte da øvrig samarbeid på dette feltet i bero, med unntak av samarbeid under den bilaterale varslingsavtalen om atomhendelser. Russisk vilje til å følge opp varslingssamarbeidet kan imidlertid ikke tas for gitt, skriver regjeringen.

Norge og Russland har en avtale om å varsle hverandre om atomulykker, og dette systemet testes ved årlige øvelser. Dette har Norge fortsatt med også etter at Russland invaderte Ukraina.

– Russisk side har etter februar 2022 i mindre grad enn tidligere fulgt opp sin del av avtalen når det gjelder informasjonsutveksling. Det er i norsk interesse at disse varslingsøvelsene og informasjonsutvekslingen om atomanlegg fortsetter, skriver regjeringen.

– Ikke politisk ønskelig

Regjeringen vedgår at det kan være i Norges interesse å samarbeide mer Russland for å redusere risikoen fra russiske atominstallasjoner, uavhengig av den politiske utviklingen.

– I dagens situasjon er det imidlertid ikke politisk ønskelig eller praktisk mulig å opprettholde prosjektsamarbeidet med russiske myndigheter på dette feltet, skriver regjeringen.

Det understrekes at støtten til sivilsamfunnet i Russland er videreført i den grad det er praktisk mulig.

Beate Gangås sier løsningen på saken er det nærmeste man kommer en innrømmelse fra Russlands side om at Mikusjin er russisk borger og etterretningsoffiser på jobb i Norge.
Les også

PST-sjefen: – Norge er et prioritert land for Russlands etterretningsvirksomhet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.