SELVKJØRENDE BILER

Om to år kan bilen din finne plass og parkere seg selv

Overlat jobben til bilen.

Autonom parkering ved Hamburg lufthavn.
Autonom parkering ved Hamburg lufthavn. Foto: Volkswagen
Marius ValleMarius ValleJournalist
16. apr. 2018 - 19:00

Om under to år kommer biler fra Volkswagen-konsernet til å leveres med mulighet for selvkjørende parkering. Det blir første steg i å gjøre bilene selvkjørende på sikt.

Nøyaktig hvilke biler det er snakk om er ikke kjent, men det er snakk om biler fra Audi, Porsche og Volkswagen som skal kunne finne veien selv i parkeringshus.

Tanken er at du skal kunne gå ut av bilen, og så tar den seg av resten. Og når du er klar til å dra, kommer bilen til deg, i stedet for at du må inn i parkeringshuset.

Testes ut i Hamburg

Volkswagen tester ut en slik tjeneste i et parkeringshus ved lufthavnen i Hamburg. Her kan pilotbrukere bestille parkering før de kjører hjemmefra, og så tar bilen seg av parkeringen selv når de kommer frem til flyplassen.

Dette gjøres med teknologi utviklet av Volkswagen, og består ikke bare av avansert teknologi i bilen, men også et system av oppmerking som forteller bilen hvor den er inne i parkeringshuset.

En av Volkswagens elbilkonsepter, ID Crozz, vist frem i Geneve, <i>Foto:  Marius Valle</i>
En av Volkswagens elbilkonsepter, ID Crozz, vist frem i Geneve, Foto:  Marius Valle

I sin nåværende form er tjenesten bare tilgjengelig i et lukket område av parkeringshuset. Det vil si at det ikke går mennesker der, eller at andre bilister kjører i samme område. Neste steg er å åpne for at bilene kan kjøre selv i blandet trafikk, altså i parkeringshus hvor folk går og kjører.

Målet er at det på sikt skal være mulig å få autonom parkering ved de aller fleste offentlige parkeringsplasser.

Som en forberedelse til dette samler Volkswagen inn data fra en mengde ulike parkeringshus og scenarioer rundt om i verden, skriver selskapet i en pressemelding.

Et steg på veien

Med tanke på at bilindustrien har snakket om selvkjørende biler, og enkelte har påstått at disse er mer eller mindre rett rundt hjørnet, virker det kanskje litt lite oppsiktsvekkende at Volkswagen snakker om biler som kan parkere seg selv om to år.

Men det er å anse som et steg på veien til selvkjørende biler. Og dette forsøket er en del av en større pakke, som ikke bare handler om at bilen kan parkere seg selv, men at kunden skal kunne få tilleggstjenester i forbindelse med dette.

Man ser for seg at du for eksempel kan få pakker levert rett til bilens bagasjerom. Volkswagen har testet en slik tjeneste i Berlin, og ser for seg å bake den inn i parkeringstjenesten. I fremtiden ser de for seg at du skal kunne legge pakker til sending her også, slik at et bud kan komme og plukke den opp.

Bilene vil kunne kjøre autonomt til bilvask, lading eller drivstoffylling, eller å levere klær til rens. Om du så for eksempel skal ut og reise, kan bilen ha gjort en del oppgaver for deg, slik at du selv slipper å bruke tid på det.

Analytiker: - Teslas tilleggspakke til 65.000 kroner kan umulig gjøre bilene selvkjørende

Kan gi bedre utnyttelse av ladeinfrastruktur

Porsche ser spesielt for seg at det vil være interessant for kunden at bilen selv sørger for å få ladet batteriene, og at dette er en nøkkel til å få folk til å akseptere elektrisk mobilitet. Når du er klar til å reise videre, kan du alltid få bilen med fulladet batteri.

Dette kan også bidra til mer effektiv utnyttelse av ladeinfrastruktur, ettersom bilen kun er parkert ved laderen så lenge den har behov for strøm.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.