SELVKJØRENDE BILER

Jaguars elbil blir helt selvkjørende

20.000 I-Pace inn i Waymos transportflåte.

Jaguar I-Pace skal brukes i en flåte med 20.000 selvkjørende biler.
Jaguar I-Pace skal brukes i en flåte med 20.000 selvkjørende biler. Foto: Jaguar Land Rover
Marius ValleMarius ValleJournalist
29. mars 2018 - 19:34

Jaguar melder at de inngår samarbeid med Googles søsterselskap Waymo om utvikling av selvkjørende biler, melder selskapene i en pressemelding.

Det er Jaguars første elbil, I-Pace som skal gjøres selvkjørende, og inkluderes i Waymos flåte av selvkjørende biler. Bilene skal etter planen være i trafikk fra 2020.

Selskapene begynner testing i år, og meningen er at samarbeidet skal være langsiktig. I-Pace skal være de første premiumbilene som vil tilbys i Waymos flåte.

20.000 I-Pace

Inntil 20.000 I-Pace-modeller skal gjøres tilgjengelig for brukere av Waymos transporttjeneste. Om disse bilene i snitt gjennomfører 50 turer i døgnet, kan de i snitt gjøre en million turer hver dag.

Waymo planlegger å gjøre sin transporttjeneste tilgjengelig for publikum i år. Da skal brukere kunne bestille en bil med en app, og transporteres av en selvkjørende bil. 

Jaguar I-Pace. <i>Foto:  Marius Valle</i>
Jaguar I-Pace. Foto:  Marius Valle

Samarbeidet er det andre Waymo inngår, etter at de tidligere har gått sammen med Fiat Chrysler om å ta i bruk sjuseteren Chrysler Pacifica. Det er en hybridbil, så I-Pace blir i så måte den første rene elbilen Waymo tar inn i flåten.

Da Waymo var en avdeling i Google, ble det utviklet små selvkjørende biler med plass til to personer. Disse kommer ikke til å bli satt i trafikk, da Waymo-sjef John Krafcik tidligere har sagt at de ikke har noen ambisjoner om å bli bilprodusenter.

Tror deres teknologi ville unngått ulykke

Forretningsideen er å integrere sin egen teknologi inn i eksisterende kjøretøy, ikke helt ulikt måten Uber jobber på.

Ubers ulykke er naturligvis elefanten i rommet nå for tiden. Krafcik sa i etterkant av ulykken at han er sikker på at Waymos teknologi ville klart å unngå kollisjonen, skriver Bloomberg.

Waymo-samarbeidet er for øvrig ikke første Jaguar Land Rover jobber med selvkjørende biler. Hvor mye teknologi de utvikler selv er uklart, men de investerte 25 millioner dollar i transportselskapet Lyft i fjor vår. 

Hensikten skal være å tilby selvkjørende Lyft-biler til kunder i San Francisco.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.