OLJE OG GASS

Oljeselskaper advarer: Svindlere bruker vårt navn og logo for å lure arbeidsledige

Total, Maersk og Asco.

Total og Maersk er blant selskapene som har blitt utsatt for at andre bruker deres navn og logo for å lure arbeidssøkere. (Faksimilene er selskapenes ekte Linkedin-sider).
Total og Maersk er blant selskapene som har blitt utsatt for at andre bruker deres navn og logo for å lure arbeidssøkere. (Faksimilene er selskapenes ekte Linkedin-sider). Bilde: Colourbox/skjermdump
Ina AndersenIna AndersenJournalist
16. apr. 2016 - 17:19

Flere oljerelaterte selskaper i advarer nå mot svindelforsøk på nettet, rettet mot arbeidsledige i olje- og gassbransjen, melder den skotske avisen The Scotsman

Danske Maersk Oil, franske Total og skotske Asco melder alle at noen misbruker deres navn og logo, for å lure arbeidsledige til å gi dem penger eller personlig informasjon, som passnummer.

Målet er å utnytte de mange tusen desperate arbeidsledige i den kriserammede oljebransjen, ved å tilby dem fiktive stillinger. 

Før de kan ansettes må de oppgi en rekke personlige opplysninger og betale inn penger til arbeidstillatelse og lignende. 

Flere svindelforsøk

Teknisk Ukeblad skrev i mars om lignende svindelforsøk, hvor danske ingeniører er blitt lurt av falske headhuntere på Linkedin

De siste meldingene tyder på at dette er en form for bedrageri som er stadig mer utbredt. 

Verken Tekna eller Nito hadde da hørt om denne formen for svindel i Norge, men sistnevnte gikk likevel ut i egne kanaler for å advare medlemmene sine. 

Nito-president Trond Markussen ville ikke utelukke lignende svindelforsøk i Norge, og rådet arbeidsledige ingeniører til å være kritiske. 

– I det øyeblikket du som jobbsøker må oppgi sensitiv informasjon eller sette inn penger for å få en jobb, at det blir en kostnad for deg, da må piggene komme ut og bremsene tråkkes på. Dette skjer ikke til vanlig, sa han.

– Avskyelig

Den skotske fagforeningsrepresentanten Jake Molloy sier til avisen at han synes det er avskyelig å utnytte mennesker som allerede sliter.

Han har snakket med flere av de arbeidsledige som er blitt svindlet og påpeker at dette er mennesker som er desperate etter å komme seg i jobb. 

– Men jeg vil si at det aldri noe sted vil koste noe å få seg en jobb. Det er ingen som vil ta betalt for at du skal være en attraktiv kandidat å ansette, du blir ansatt på bakgrunn av dine kvalifikasjoner, sier han.

– Vi vil aldri be om penger

Oljeserviceselskapet Asco publiserte en melding på nettet hvor de advarte jobbsøkere mot svindelforsøk, og ba dem være oppvakte. 

– Falske rekrutterere, som bruker Ascos navn og identitet, har blitt oppdaget. Vi vil aldri gi et jobbtilbud uten minst ett personlig intervju, ansikt til ansikt, eller utstede noen form for korrespondanse fra e-postadresser fra gratistjenester, skriver selskapet ifølge Scotsman. 

Også oljeselskapene Maersk og Total skal nylig ha meldt om at deres navn og logo nylig skal ha vært brukt i svindelforsøk. 

Total opplyser også om at selskapet, dets datterselskaper og organisasjoner aldri har og aldri vil be om penger fra jobbsøkere. 

– Ikke under noen omstendigheter eller på noe punkt i rekrutteringsprosessen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.