OLJE OG GASS

– Oljeplattformer er viktige terrormål

Urolig: Ledernes forbundsleder Jan Olav Brekke er bekymret for norske myndigheters og selskapers risikoforståelse.
Urolig: Ledernes forbundsleder Jan Olav Brekke er bekymret for norske myndigheters og selskapers risikoforståelse. Bilde: Erik Jørgensen
13. sep. 2013 - 12:51

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet at Olje- og energidepartementet er uenig med de hemmelige tjenestene om sikkerheten på norske oljeplattformer. Departementet mener at plattformene ikke er viktige mål for terroranslag.

Og denne uken viser granskingsrapporten etter terrorangrepet i In Amenas i Algerie at Statoil sviktet på vesentlige punkter i sikkerhetsarbeidet.

Fagforbundet Lederne er bekymret for holdningene til terrortrusselen i selskapene og hos myndighetene.

– Flere sikkerhetshendelser den siste tiden avdekker mangelfulle sikkerhetsvurderinger både på myndighets- og bedriftsnivå. Det er urovekkende, sier Ledernes forbundsleder Jan Olav Brekke.

– Viktige terrormål

Han er svært kritisk til OEDs konklusjon om at oljeinstallasjoner ikke trenger ekstra terrorbeskyttelse.

– Oljeplattformene og dets personell er kanskje det mest synlige symbolet på norsk velstand og vekst. At myndighetene ikke mener dette er viktige terrormål, illustrerer en manglende forståelse for sikkerhet som er alvorlig. Det kan i ytterste konsekvens forklare noe av sikkerhetskulturen som fikk et så tragisk utfall i Algerie, sier Brekke.

OED: «Feil om beskyttelse av petroleumsanlegg»

– Må gjennomgå risikovurderingene

Brekke er også bekymret over funnene i Statoils granskningsrapport etter angrepet i Algerie. Rapporten fra granskingskommisjonen som Torgeir Hagen ledet avdekker mangelfulle risikovurderinger og en overdreven tro på at algeriske myndigheter og militære skulle avdekke og forhindre et angrep.

40 mennesker ble drept, deriblant fem nordmenn, i terrorangrepet mot In Amenas 16. januar. Nærmere 800 mennesker var på anlegget da angrepet skjedde og det har kommet frem at terroristene fikk hjelp fra innsiden.

– I respekt for Tore Bech, Thomas Snekkevik, Hans Martinius Bjone, Alf Vik og Victor Sneberg og deres etterlatte må vi ta på alvor hvordan sikkerheten ivaretas for arbeidstakere på oppdrag i risikofylte områder, det være seg i Algerie eller på norsk sokkel. Her forventer jeg at myndighetene gjennomgår risikovurderingene av disse operasjonene, også innenlands, sier Brekke i en melding.

Les også:

– Et begrenset antall liv vil gå tapt

Dette er sikkerhetssjefens skrekkscenario

Burde Statoil ta så høy risiko?  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.