OLJE OG GASS

– Oljen krever mer energi

Kjetil Malkenes Hovland
18. mai 2011 - 15:51

BRÜSSEL: Det krever stadig mer energi å hente opp oljefatene fra den norske sokkelen.

Per i dag leverer petroleumsbransjen 40 ganger mer energi enn det de bruker for å hente opp ressursene, en nettoenergi som er blant verdens høyeste.

Men på sitt beste leverte oljebransjen på norsk sokkel et netto energioverskudd (EROI, energy return on (energy) investment) på 59:1, ifølge en ny studie.Nettoenergien faller stadig

– Trenden er klar, dette faller stadig. Fra 59:1 i 1996 var det 40:1 i 2008, sier den uavhengige finske energianalytikeren Leena Grandell til Teknisk Ukeblad.

Men da er ikke raffinering og transport av oljen og gassen tatt med. Grandell og kollegene har bare sett på direkte energibruk av diesel og gass i utvinningen, energi som går med til å lage utstyr, fartøy og plattformer, og energien til arbeiderne.

Tallene er fra Oljedirektoratet og Statistisk Sentralbyrå.

– Tre fjerdedeler av energikostnaden skjer i produksjonsfasen. 24 prosent er indirekte energikostnader, men dette er et usikkert tall, sier Grandell.BRUKER MER: Det går med mer energi til å hente opp norsk olje, sier energiananalytiker Leena Grandell. - Trenden er klar, dette faller stadig. Fra 59:1 i 1996 var det 40:1 i 2008, sier hun.
BRUKER MER: Det går med mer energi til å hente opp norsk olje, sier energiananalytiker Leena Grandell. - Trenden er klar, dette faller stadig. Fra 59:1 i 1996 var det 40:1 i 2008, sier hun.

– EROI vil falle mer

Grandells studie er gjort sammen med Charles Hall ved New York State University og Michael Höök ved Universitetet i Uppsala.

Studien publiseres snart i tidsskriftet «Sustainability Journal», men ble presentert på peak oil-konferansen til Association for the study of peak oil and gas (ASPO) nylig.

– Nå vil man øke oljeutvinningen, som allerede er høy i Norge. Men teknologier som injeksjon av vann, nitrogen eller CO2 krever mye energi. Jeg forventer at et videre produksjonsfall kombinert med mer energikrevende teknologi vil føre til at EROI-kurven faller enda mer.

Les også: – Trenger peak oil-plan

Støtter peak oil-rapport

Oljen leverer 20:1

Hvis vi ser på oljen alene er energikostnaden langt større enn for samlet petroleumsproduksjon. For oljen var forholdet mellom energi levert og energiforbruk på 20:1 i 2008, mens tallet var 46:1 i 1996, ifølge Grandell.

Heller ikke her er energi til raffinering og frakt av oljen ut til markedene tatt med i regnestykket. Forholdet vil trolig falle enda mer i takt med mer energikrevende haleproduksjon på sokkelen.

– I fremtiden vil EROI gå enda mer ned, fordi produksjonen krever mer energi, sier Grandell. – Mengden produsert vann øker. Det krever energi å behandle dette. Trykket i feltene faller, og man må pumpe mer. Samtidig har gassen lavere trykk og må komprimeres mer før eksport.

– Oljens fall før 2030

Fortsatt svært effektive

Også det at det bores mer enn før på norsk sokkel bidrar til å øke energikostnaden. Den norske oljesektoren leverer likevel mye høyere nettoenergi enn de fleste andre oljeprodusenter.

– Den norske oljesektoren er ikke så gammel, bare 40 år. Uttapping av ressursene er først blitt et problem nå i det siste. I USA er nettoenergien nå mellom 11:1 og 18:1, ifølge en studie fra 2005. Da USAs produksjon var på topp tidlig på 70-tallet hadde de 30:1, sier Grandell.

Hun skryter av den effektive norske oljebransjen med en utvinningsrate på hele 46 prosent. Hun mener også at norsk arbeidskraft har høy kompetanse og at Oljedirektoratet er dyktige.

– De er fullt klar over problemet med uttapping og er opptatt av å ikke gå glipp av en eneste dråpe, sier hun.Måler ikke EROI

Norske studier av fallende oljeproduksjon har hittil ikke tatt med EROI, altså hvor mye energi som går med for å få ressursene opp fra bakken.

– Hadde man tatt med dette tallet, ville det norske fallet vært enda raskere. Så langt har ingen gjort slike analyser, sier Grandell.

– Er det ikke rart at man ikke ser på noe så viktig som energiforbruket i produksjonen?

– Dette er et viktig spørsmål. Hvis man ser på den totale produksjonen i 2008, så var den på rundt 200 Mtoe (millioner tonn oljeekvivalenter). Energikostnaden er på rundt 5 Mtoe, eller 2,5 prosent av produksjonen. Men tallene for indirekte energiforbruk er usikre, så energikostnaden kan være det dobbelte, sier hun.

– Tallene er ikke så dramatiske ennå.

Verdens olje: – Drikker opp champagnen

Pengefondet: <br/> Ikke nok olje

– Oljeprisen vil bli høyere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.