IT

Oljen gjør it-konsulentene til de største optimistene

KILDEN: Høy aktivitet i oljesektoren bidrar til inntekter og dermed tro på fortsatt god utvikling for it-konsulentene.
KILDEN: Høy aktivitet i oljesektoren bidrar til inntekter og dermed tro på fortsatt god utvikling for it-konsulentene. Bilde: Øyvind Hagen
Espen Zachariassen
23. jan. 2012 - 15:29

Mens Norsk Industri og bankenes sjeføkonomer krangler om vi er ute av krisen eller ikke, har konsulentbransjen hele tiden følt seg trygg på en opptur i 2012.

Det viser en landsomfattende undersøkelse som NHO-foreningen Abelia har gjennomført.



Opptur

Grovt sett tror de fleste på en opptur for både sysselsetting og omsetning, uansett bransje. Da snakker vi om konsulenter innenfor informasjonsteknologi, teknologisk rådgivning, bygg og anleggsrådgivere, bedriftsrådgivning, markedsanalyser, markedsføring og HR/rekruttering.

Og konsulentselskapene innenfor it er de største optimistene:

67 prosent regner med økt sysselsetting, og 79 prosent satser på at omsetningen blir større dette året.

Teknologiske rådgivere ser heller ikke mørkt på den nærmeste fremtiden, med henholdsvis 53 og 70 prosent.

Her er en av konsekvensene.



Lav ledighet

Forklaringene på at konsulentdelen av it-bransjen har stor tro på vekst er flere.

– Tradisjonelt varierer forventningene i it-bransjen i takt med den økonomiske situasjonen. Her er man mest pessimistiske når det går dårlig, men også de største optimistene når utviklingen går rett vei. Nå har det vært knapphet på hoder i lang tid, og merkbar ledighet har vel ikke preget bransjen siden ettervirkningene av dot com-perioden ved årtusenskiftet, sier Abelia-direktør Paul Chaffey.



TROR: Abelia og direktør Paul Chaffey har avdekket stor fremtidstro i konsulentbransjen. Ståle Andersen

Trygge

Oppdragsgiverne gir ytterligere grunn til en følelse av trygghet.

– Offentlig sektor og oljerelatert industri utgjør en stor del av aktiviteten til denne typen bedrifter. Her er det stor aktivitet og høy etterspørsel etter it-konsulenter, sier Chaffey.

I petroleumssektoren krever letevirksomheten stadig mer kompliserte verktøy, og integrerte operasjoner betyr stadig mer informasjonsteknologi.



Store prosjekter

I offentlig sektor kjører spesielt statlige virksomheter stadig store prosjekter som krever innsats fra flere konsulenthus.

Les også: Nav pensjonerer arbeidshesten



– Derfor blir denne bransjen mer skjermet enn tilfellet er i andre europeiske land som ikke har olje og som må kutte i offentlige utgifter, sier Abelia-sjefen.

Han sikter i hovedsak til Italia, Spania og Portugal, mens også Storbritannia og Frankrike tar frem sparekniven.



Ingen kutt

–I flere europeiske land er innstrammingsbehovet i offentlige budsjetter på mellom fem og ti prosent, samtidig som næringslivet går ganske dårlig. Hos oss er det en annen situasjon, med en oljepris på 110 dollar fatet og en offentlig sektor som ikke sparer penger, mener Chaffey.

Konsulentbransjen er også i stand til å tilpasse seg endringer i markedet, i større grad enn tradisjonelle selskaper med faste produkter, tjenester og kundegrupper.



Sprer oppdragene

Undersøkelsen viser at de fleste henvender seg til flere sektorer. Bare noen få har bundet seg til mer enn 60 prosent av oppdragene til én sektor.

– Konsulentselskapene er det vi kaller ”diversifiserte”. De kan flytte ressursene sine over på andre områder når noe svikter, forklarer Abelia-sjefen.

– Hva er årsaken til at næringsliv og forvaltning kjøper stadig fler konsulenttjenester?

– Oppgavene blir stadig mer spesialisert, og da føler mange behov for å la innleid kompetanse gjøre en del av jobben som ligger utenfor kjerneoppgavene til en virksomhet. Det handler også om at det er såpass dyrt å ansette spesialkompetanse at du får en dreining mot mer bruk av konsulenter, sier Chaffey.



Teknologmangel bremser veksten

Mangel på teknologisk kompetanse og uproffe offentlige anbud bremser utviklingen for it-selskapene.

Dette gjelder hele konsulentbransjen, men spesielt it- og teknisk kompetanse er mangelvare.

46 prosent av respondentene i Abelias undersøkelse sier de har store problemer med å rekruttere kvalifisert arbeidskraft, mens kun 12 prosent ikke opplever dette som et reelt problem.

Les også: Slik vil de løse it-floken



Jakter ute

Dette fører til at mange bedrifter jakter på kompetanse i markeder utenfor Norge, særlig Europa og Asia.

44 prosent av konsulentselskapene opplever at offentlig anbudsprosesser er et hinder for vekst.

Her tyr Abelia til NHO for å finne forklaringer, der medlemsbedriftene peker på problemer som dårlige kravspesifikasjoner og skjønnsmessige vurderinger av anbudene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.