OFFSHORE

Oljeløsning for Snøhvit lite trolig

UTEN OLJE: Høyst sannsynlig vil det ikke bli ført i land olje fra Snøhvit-feltet på Melkøya. Mulighetene er til stede for at Goliat kan komme hit. Men dit er det fortsatt langt frem. Feltet må erklæres for kommersielt drivverdig.
UTEN OLJE: Høyst sannsynlig vil det ikke bli ført i land olje fra Snøhvit-feltet på Melkøya. Mulighetene er til stede for at Goliat kan komme hit. Men dit er det fortsatt langt frem. Feltet må erklæres for kommersielt drivverdig. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
23. jan. 2006 - 10:51

Statoil vurderer en oljeløsning for Snøhvit. Det er lite trolig at det er realiserbart.

Årsaken er det smale tidsvinduet som må til for å å kunne utvinne denne olje. Produksjonen må starte allerede i 2008-9 for å kunne få mest mulig olje ut av reservoaret.

Synergier

– Tre årsaker ligger til grunn for at vi nok en gang vurderer utvinning fra oljesonen. Forsinkelse på Snøhvit-utbyggingen, endret pris på olje, samt funnet i Goliat som gjør det mulig å finne synergier, sier informasjonssjef Kristofer Hetland i Statoil.

Han forteller at gangen videre er å bestemme om det er tilstrekkelig med utvinnbare reserver og hvilken utvinningsgrad det er mulig å oppnå. Deretter vil Statoil bestemme seg om de skal gå videre i sine vurderinger.

Da må det bores brønner for å endelig fastlå oljereservoaret.

Stramt riggmarked

En utfordring er markedsituasjonen for borerigger. Slik det ligger an i dag er det ikke tilgjengelige rigger innenfor det tidsvinduet som finnes. Og nås ikke dette tidsvinduet forsvinner oljen.

– Våre beregninger viser at oljen forsvinner fort når vi setter i gang gassproduksjonen, sier Hetland.

Han legger til at forutsetningen for utbyggingen på Snøhvit er at det ikke utvinnes olje fra feltet. – Dette slås fast i Sem - erklæringen, sier han.

Eni som har operatøransvar for Goliat, kan dermed uforstyrret arbeide videre med sine planer for en eventuell utbygging av oljefeltet utenfor Hammerfest.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.