OLJE OG GASS

Økt aktivitet i nordområdene

Regjeringen har satt av mer penger til innhenting av data og seismikk i nordområdene.
Regjeringen har satt av mer penger til innhenting av data og seismikk i nordområdene. Bilde: Kart: Sherpa Konsult
Maiken Ree
6. okt. 2011 - 12:26

– Budsjettet legger til rette for ny og økt aktivitet i nordområdene, sier administrerende direktør o Oljeindustriens Landsforening (OLF), Gro Brækken.

I forslaget til statsbudsjettet foreslår regjeringen å bevilge til sammen 84 millioner kroner til seismikkinnsamling i Nordland IV og V, kunnskapsinnhenting i det nordøstlige Norskehavet samt konsekvensutredninger for Jan Mayen og Barentshavet sørøst. I tillegg er det lagt opp til å bruke 180 millioner kroner til innsamling av seismikk ved Jan Mayen og delelinjeområdet mot Russland.

Gir ikke opp Lofoten

Viktig grunnlag

OLF er svært fornøyd med at regjeringen følger opp sommerens petroleumsmelding med en økt satsning i nord.

Ingen Barents-aktivitet før 2013

– Innsamlingen av seismikk er viktig for å få en bedre forståelse av ressursgrunnlaget i disse områdene, og vil være viktig i senere konsekvensutredning av disse havområdene, sier Brækken i en pressemelding.

– Dette er godt nytt for Norge generelt og Nord-Norge spesielt. Petroleumsvirksomheten flytter seg nordover. Det vil bli mer helårig aktivitet i Barentshavet når Goliat settes i produksjon. Det er gjort nye, oppløftende funn som Skrugard og Norvarg. Statsbudsjettet for 2012 peker enda lenger framover. Med nytt areal i nord åpner det seg muligheter for en ny slagkraftig næring i et langsiktig perspektiv. Nå er det Nord-Norges tur, sier olje- og energiminister Borten Moe.

Mer til forskning- men ikke nok

Forskningsrådet krever 700 millioner

Det er også foreslått å øke petroleumsforskningen gjennom PETROMAKS og DEMO 2000 med to millioner kroner. I tillegg vil regjeringen tilrettelegge mulighetene for to nye forskningssentre, hvorav ett av dem skal være tilknyttet petroleumsvirksomhet i arktiske områder og ett for økt utvinning. Det er likevel ikke nok til å rette opp i tidligere kutt, mener OLF.

Avvikler forskningsfondet

– Økningen på to millioner til forskning retter ikke opp årets kutt. Det er skuffende. Vi er likevel fornøyd med den nye retningen olje- og energiministeren viser når han likevel foreslår økte midler til petroleumsforskning og ved at han varsler utredning av to nye viktige forskningssentre, sier Brækken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.