IT

Nytt superbatteri kan lades på sekunder

Tynt som et kredittkort.

Illustrasjonen skal forestille ioner som flyter mellom tredimensjonale mikroelektroder i det nyutviklede batteriet.
Illustrasjonen skal forestille ioner som flyter mellom tredimensjonale mikroelektroder i det nyutviklede batteriet. Bilde: University of Illinois
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
20. apr. 2013 - 09:37

Forskere ved Universitetet i Illinois har utviklet et lithiumbatteri med langt hvassere egenskaper enn dagens batterier.

Se for deg et batteri med tykkelse som et kredittkort og som kan lades på noen få sekunder.

Forskerne mener dagens elektronikk er hemmet av store batterier, og at utviklingen av andre komponenter har kommet mye lenger enn utviklingen av små batterier.

- Du kan bytte ut bilbatteriet ditt med at av våre batterier, og det vil enten være ti ganger mindre eller ti ganger kraftigere, sier professor og prosjektleder William King ved universitetet til BBC.

Les også: Slik skal elbilbatteriene bli bedre

2000 ganger kraftigere

Det har lenge vært en utfordring å lage et batteri som både er kraftig i form av watt og som har et stort energiinnhold i form av watt-timer, samtidig som det er lite.

Det nye lithium mikrobatteriet har en kapasitet på 7,4 mWcm-2 µm -1, som tilsvarer eller er bedre enn de fleste superkapasitorer og 2000 ganger høyere enn andre mikrobatterier, ifølge artikkelen i Nature Communications, der forskerne presenterer konseptet.

Les også: Dette er verdens letteste materiale

3D-struktur

Kort fortalt har forskerne konstruert det nye batteriet med tredimensjonale, porøse anoder og katoder istedenfor en todimensjonal struktur på anodene og katodene, slik vanlige batterier har.

Denne konstruksjonen gjør at overflaten på anodene og katodene blir langt større enn i konvensjonelle lithiumbatterier, dette gjør igjen at langt flere kjemiske reaksjoner kan skje. Resultatet er at uteffekten blir større, samtidig som batteriet raskere kan lades opp.

Les også:

Gjør telyset til flomlys

Her finner de råstoffet til fremtidens supermateriale  

Telenor-miss stenger ute Samsung-telefoner  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.