KRAFT

Nytt materiale kan lagre solvarme til senere bruk

En kraftig buelampe har blitt brukt til å simulere sollys på ulike molekyler hos Massachusetts Institute of Technology.
En kraftig buelampe har blitt brukt til å simulere sollys på ulike molekyler hos Massachusetts Institute of Technology. Bilde: MIT
16. apr. 2014 - 20:59

Forskere ved det amerikanske universitetet Massachusetts Institute of Technology har nå utviklet et nytt materiale som kan absorbere varmen fra fra solen og oppbevare den i kjemisk form så den kan frigjøres etter behov. Det skriver nyhetssiden MIT News.

Les også: Her er solkraft nå billigere enn både kull- og gasskraft

Langtidslagring

Materialet består av fotoceller, som lagrer energien fra solen. Når molekylet eksponeres for sollys absorberer det energien og går inn i en energilagretilstand.

Energien kan lagres i lengre perioder, og frigjøres ved at man stimulerer molekylet med en liten mengde, varme, lys eller elektrisitet.

– Materialet kan endre hele utfordringen vi har med energilagring i dag. Når vi kan lagre varmen fra sola som energi, får vi en bærekraftig energiproduksjon og kan benytte oss av solenergien akkurat når vi selv har behov for det, sier professor Jeffrey Grossman fra Massachusetts Institute of Technology til MIT News.

Les også: – Solkraftforskning brukes som unnskyldning for å ikke gjøre noe

Mange anvendelsesmuligheter

Grossman forteller at det er mange fordeler ved bruken av det nye materialet.

– Materialet vil for eksempel kunne brukes innendørs til der det i dag er vanlig å bruke fossilt brennstoff. Fossilt brennstoff skaper et dårlig inneklima som vi kan unngå ved hjelp av lagret solenergi, sier han, og understreker at bruken av solenergi er helt utslippsfri.

I tillegg til lagring av solenergi, kan materialet brukes til å produsere elektrisitet. Men det vil ifølge forskeren være en lite effektiv bruk av den lagrede energien.

– Men materialet er utmerket når det kommer til oppvarming av bygg, matlaging eller varmebaserte industriprosesser, sier Grossman.

Som nå vil arbeide videre med optimalisering av materialet sånn at det kan komme ut på markedet.

Les også:

Nytt vindu kan generere strøm  

17.248 solceller skal drive dette flyet jorden rundt

Bytter ut kull og diesel med solceller på Svalbard

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.