OLJE OG GASS

Nytt forskningssenter for oljevirksomhet i Arktis

Åpnet i Tromsø i går.

26. feb. 2014 - 10:44

Etter en real dragkamp mellom forskningsmiljøene på Universitetet i Tromsø og Høgskolen i Narvik om hvem som skulle få det nye forskningssenteret for petroleumsvirksomhet i Arktis, dro Universitetet i Tromsø det lengste strået i fjor.

Forskningsrådet mente Tromsø var det beste stedet å plassere det nye senteret, som har et mål om å bygge opp et forskningsmiljø som er relevant for oljenæringen i nord og i arktiske strøk.

Forskningen skal foregå i samarbeid med andre forskningsmiljøer i Norge og utlandet. Forskningsrådet vil stå for den faglige oppfølgingen av det nye senteret.

Les også: Statoil gir NTNU 310 millioner til forskning

Skal sikre bærekraftig utvikling

På forsommeren i fjor fløy derfor daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe til «Nordens Paris» for å gratulere og feire med musserende vin og bløtkake.

I går var det arvtager Tord Lien (Frp) som var på plass i Tromsø for å åpne senteret.

– Som en arktisk kyststat har Norge viktige interesser å beskytte, og samtidig en forpliktelse til å sikre en fredelig, sikker og bærekraftig utvikling av nordområdene. Regjeringen vil utvikle Nord-Norge til å bli en av de mest produktive og bærekraftige regionene i landet som bruker naturressurser på den beste mulige måten, sa han i talen sin.

Vi må sørge for at den beste teknologien som er tilgjengelig blir brukt. Teknologi og arbeidsrutiner må videreutvikles, slik at konsekvenser og risiko knyttet til petroleumsvirksomhet i nordlige områder minimeres. På denne måten sikrer vi en bærekraftig utnyttelse av ressursene. Stikkord er samarbeid, kunnskap, kreativitet og nyskaping. Her vil Arcex spille en viktig rolle, sa Lien.

Les også: Norge sakker akterut på oljeforskning

Bevilgning for fem år

Senteret har altså fått navnet Research Centre for Arctic Petroleum Exploration, eller Arcex.

Senteret får 50 millioner over fem år fra Olje- og energidepartementet og Utenriksdepartementet.

I tillegg bidrar Troms fylkeskommune med 18 millioner til forskerne som skal stå i spissen for teknologiutvikling og helhetstenkning i olje- og gassvirksomhet i Arktis.

Les også Fjerner oljesøl med «super-bakterier»

Ser framover

Rektor Arne Erik Holdø ved Høgskolen i Narvik bærer ikke nag til til avgjørelsen om å plassere senteret i Tromsø.

Han sier til Teknisk Ukeblad at fagmiljøet deres vil være et viktig supplement framover.

– Nå havnet senteret i Tromsø, så da må det bygges opp rundt de forutsetningene de har der. Det er ikke med på å redusere behovet for et forskningssenter rundt det som skjer i Narvik. Den faglige profilen vår vil være med på å dekke et behov som finnes i tillegg til det i Tromsø. Det er forskjellig kompetanse hos oss, og vi vil gjerne gjøre den tilgjengelig i forbindelse med oppbyggingen av olje- og gassindustrien i Nord Norge.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Er du fremdeles skuffet over at senteret havnet i Tromsø og ikke i Narvik?

– Man må legge slike ting bak seg, så man ikke kan ikke gå rundt å være skuffet. Man må tenke framover. Derfor skal vi jobbe videre for å bygge opp ny teknologi for olje- og gassindustrien i Nord Norge, sier Holdø.

Les også:

Dette er de største utfordringene med oljeutvinning i Barentshavet

Bare seks av 163 i olje- og energidepartementet er ingeniører

Skal vurdere om oljesponsing av forskning er etisk forsvarlig  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.