OLJE OG GASS

Norge sakker akterut på oljeforskning

Mer og mer teknologiutvikling skjer i andre verdensdeler.

Bevilgningene til oljeforskning i Norge har stagnert. Her feltsenteret på Oseberg.
Bevilgningene til oljeforskning i Norge har stagnert. Her feltsenteret på Oseberg. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
4. des. 2013 - 12:27

– Dette er foruroligende, mener direktør i Norges teknologistrategi for petroleum (OG21), Gunnar Hjelmtveit Lille.

Bakgrunnen for at OG21 kan si at Norge sakker akterut på oljeforskning, er en rapport som blir lagt frem på OG21-konferansen i Oslo i dag.

Det er Rystad Energy som har utarbeidet rapporten. 

Bevilgninger flatet ut

– Norsk kompetanse på leting, boring og produksjon av olje og gass til havs er etterspurt i hele verden. Men nå skjer mer og mer av teknologiutviklingen i andre verdensdeler, heter det i oppsummeringen av studien.

Studien viser hvilke drivere og barrierer de ser for teknologiutvikling i Norge i et globalt marked.

– Offentlige bevilgninger til forskning og utvikling innenfor petroleum økte kraftig frem til 2007. Deretter flatet den ut, noe som reelt betyr et fall siden kostnadene i petroleumsindustrien har økt i samme periode. Utenfor Europa har utviklingen vært motsatt. Det var nesten ingen vekst i offentlig FoU frem til 2007, men en solid vekst etterpå, melder OG21 i forbindelse med rapporten.

– Nå skjer veldig mye av veksten i olje- og gassvirksomheten internasjonalt, og ny teknologi utvikles i andre deler av verden. Med svekket nærhet til markedet må norske leverandører være utrustet med høyt kompetansenivå. Da er dataene i OG21-rapporten foruroligende, sier Hjelmtveit Lille i OG21.

Les også: Nytt krav kan gjøre et oljefelt to milliarder dyrere å bore

Dekker ikke behovene

OG21-rapporten konkluderer med at hovedbarrieren for teknologiutvikling på lang sikt ser ut til å være at tilgangen på forskningskompetanse ikke holder tritt med oljeselskapenes behov.

I tillegg er det på kort sikt et udekket behov for økt samarbeid og formålstjenlig kommunikasjon som legger begrensninger på å kommersialisere og ta i bruk ny teknologi.

– OG21 og Rystad Energy anbefaler derfor at myndighetene må ha fokus på tiltak for langsiktig bygging av nasjonal kompetanse. Næringslivet må fokusere på tiltak som fremmer kommersialisering og anvendelse av ny teknologi, ifølge OG21.

En av mulighetene man ser på, er muligheten til å få oljeselskapene til å samarbeide på tvers av lisenser og felt, for å dele på risikoen når ny teknologi prøves ut i stor skala for første gang.

– En enkelt lisens kan ikke ta en risiko på flere hundre millioner kroner, skriver OG21.

Les også:

Sjekk ut vårt gigantiske multimedierigg fra Statfjord B

– Oljebransjen har fundamentale utfordringer på lønnsomhet

Slik trener Barentshavets redningsmenn  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.