BYGG

Nye rekorder for energi- og klimatiltak i norske boliger

Men opptil 90.000 husstander fyrer fortsatt med fossilt brensel.

Den solrike sommeren har gitt installeringsboom for solcellepaneler i Norge. Her fra Økolandsbyen i Hurdal , der husene nesten utelukkende er bygget i trevirke og naturmaterialer og har solcellepaneler på taket for å være mest mulig selvforsynt med strøm.
Den solrike sommeren har gitt installeringsboom for solcellepaneler i Norge. Her fra Økolandsbyen i Hurdal , der husene nesten utelukkende er bygget i trevirke og naturmaterialer og har solcellepaneler på taket for å være mest mulig selvforsynt med strøm. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
12. nov. 2018 - 07:32
Det kommende oljefyringsforbudet, kombinert med solrik sommer og høye strømpriser, har økt interessen for energi- og klimatiltak som Enova støtter.
 

I august ble det utbetalt nesten 22,4 millioner kroner for totalt 1.156 tiltak. Det er ny månedsrekord, melder Nationen. Den forrige rekorden var fra desember i fjor, da Enova betalte 19,3 millioner for energi- og klimatiltak i norske boliger.

– Vi har aldri mottatt så mange registreringer, og vi har aldri utbetalt så mye i støtte gjennom Enova-tilskuddet som denne høsten, sier markedssjef for bygg og energisystem i Enova, Anna Barnwell.

16 tiltak

Det er totalt 16 ulike energi- og klimatiltak som kan utløse utbetaling hvis man registrerer fakturaene hos Enova når tiltakene er gjennomført. En firedel av utbetalingene gjennom tilskuddet går til oljekutt, noe som henger sammen med forbudet mot å fyre med fossil olje, som blir innført fra 1. januar 2020.

Ifølge Enova kan det være så mange som 90.000 husstander som fremdeles varmer opp boligen med fossilt brensel. De må finne en ny oppvarmingsløsning.

Et annet jafs av tilskuddet har ikke så overraskende gått til å støtte installasjon av solcellepanel. Den solrike sommeren har gitt en boom på det markedet, med nesten like mange anlegg installert i august som i hele 2017.

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.